maj 4, 2020

Ponedeljkov utrip v lokalih in gostilnah

Od danes je znova dovoljena gostinska strežba, a le na prostem, torej na terasah in vrtovih lokalov in gostišč. Ker je Katja v studiu, ni mogla na ponedeljkovo drugo jutranjo kavo v lokal, jo je pa na daljavo spila z Luko Polenškom iz Ramne ob Slivniškem jezeru. Še v nekaj lokalih smo preverili, kako je na prvi dan odprtja gostiln.

Ramna je priljubljena točka ob Slivniškem jezeru. Na terasi že lahko posedite, igral, ki jih vidite v ozadju, pa otroci še ne smejo uporabljati. (Foto: FB Ramna)

Rahljanje ukrepov je med drugim omogočilo vnovično odprtje gostinskih lokalov. A strežba je dovoljena le na prostem, v zaprtih prostorih pa ne. Prav tako so morali gostinci zagotoviti ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe covid-19, pravila morajo upoštevati tudi stranke. Na terasah ni treba nositi maske, je pa ta obvezna ob obisku toaletnih prostorov. Prav tako je treba vzdrževati potrebno socialno distanco ter si razkužiti roke. Po podatkih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je danes sicer začela delati le okoli polovica vseh gostinskih lokalov v državi, ostali še ostajajo nekaj časa zaprti. Mi smo spregovorili z nekaj gostinci iz naših krajev, ki so že sprejeli prve goste.

Na Ramni prve kavice skuhali že takoj po odprtju
Kako je bilo po mesecu ni pol spet odpreti svoja vrata, je terasa že prvi dan polna in kakšna sploh so pravila, ki jih je treba upoštevati, je Katja Rek preverila ob ponedeljkovi drugi jutranji kavi – na daljavo sicer – pri lastniku Ramne ob Slivniškem jezeru Luki Polenšku:


Pri Mišku Knjižku več gostov pričakujejo popoldne
Znova lahko posedite na terasi pred celjsko knjižnico, v kavarni Miško Knjižko. Polonca Bajc iz Osrednje knjižnice Celje nam je dopoldne povedala:

Terasa pred celjsko knjižnico je zjutraj takole pričakovala prve goste. (Foto: FB MIško Knjižko)

Jelenov greben: popoln zagon do konca meseca
Med gostišči, ki so danes za goste odprla svoja vrata, je tudi Jelenov greben v Olimju. Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa bodo imeli na domačiji precejšen izpad gostov in dohodka, zato si želijo čimprejšnji zagon turizma. "Zaradi posebnih razmer bo okoli 2500 prenočitev manj kot v enakem obdobju lani, tudi enodnevnih gostov v Olimju ni, praktično je vse obstalo," razlaga lastnik domačije Borut Ježovnik in dodaja, da so v času posebnih razmer sprejeli veliko klicev gostov, ki jih želijo obiskati, zato so se odločili za takojšnje odprtje domačije:

Na Jelenovem grebenu v običajnih razmerah skupaj s študenti in pogodbenimi delavci zaposlujejo okoli 45 ljudi. Trenutno, kot pravi Ježovnik, delajo le štiri osebe, vsi ostali so na čakanju in jih bodo vpoklicali, ko bodo tako narekovale razmere:

Na Jelenovem grebenu si želijo čimprejšnji zagon turizma. (Foto: Visit Podčetrtek) 

Na Jelenovem grebenu upajo, da se bodo razmere čimprej normalizirale in se bodo gostje kmalu začeli vračati. Popoln zagon dejavnosti pričakujejo ob koncu meseca.

Central Cafe hvaležen za veliko teraso
Da so po 50 dneh lahko znova odprli lokal, so veseli tudi v kavarni Central Cafe v Rogaški Slatini. Hvaležni so, da imajo veliko teraso in so tako lahko zagotovili zadostno razdaljo med mizami, a vseeno omogočili dovolj miz. S Kristijanom Blažunom se je pogovarjala Katja Žolgar:


Slatinski central cafe je priljubljena točka z razgledom na znameniti Zdraviliški park. (Foto: FB Central Cafe)

Levada: upe polagajo v poletne mesece
»Prilagajamo se trenutni situaciji, kakršna pač je. Razmišljamo le za dan ali dva naprej,« pravi Ksenija Fazarinc, lastnica kavarne Levada blizu Šentjurja. Ob današnjem ponovnem odprtju terase lokala so zabeležili od 50 do 60 odstotkov siceršnjega obiska. Veljajo pa seveda določeni ukrepi:


Sicer pa Fazarinčeva pravi, da so v mesecu in pol, ko so bili lokali in gostišča zaprti, zabeležili 100-odstotni izpad dohodka. Ne nudijo denimo ponudbe za s sabo. Ob tem pravi:

V Levadi že prvi dan strežejo tudi sladke dobrote. (Foto: FB Levada)

Ocene za poslovanje v nadaljevanju leta pa Ksenija Fazarinc ne upa napovedati. Če jim bo vreme naklonjeno, upe polaga v poletne mesece:

Zagotovo pa bo izguba velika tudi na letni ravni, sploh če se pojavi še kakšen val epidemije.