april 28, 2016

Ponekod uničenega 90 odstotkov pridelka

Na povrtninah, sadnem drevju in vinski trti sta mraz in sneg povzročila veliko škode. Ponekod je uničen praktično ves pridelek. Kolikšna je dejanska škoda, bo znano v naslednjih tednih, ko bodo strokovnjaki naredili popis na terenu. Posledice bodo dolgoročne.

Vrtove je pobelil sneg, zmrzal pa ni prizanesla niti sadnemu drevju in okrasnim rastlinam. Kar je rjavo, si ne bo več opomoglo, pravijo strokovnjaki.

Rešitev ni
Kot nam je razložila specialistka za vinogradništvo in razvoj podeželja s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Simona Hauptman je po prvih ocenah škode na pridelkih od 15 in ponekod celo do do 90 odstotkov. „Rešitve ni. Cvet oziroma plodnica, ki je osmojena in rjave barve, iz tiste ne bo pridelka. Mogoče bodo iz spečega očesa odgnale kakšne mladike, ampak niso rodne,“ pravi in dodaja, da bodo posledice na kmetijskih površinah večletne. Zakaj, prisluhnite v spodnjem posnetku. O natančni škodi v številkah bo mogoče govoriti čez nekaj tednov, ko bo opravljen popis. Takrat bo tudi znano, ali in v kolikšni meri bo najbolj prizadetim pomagala država.

Z vej otresti sneg
Pri praktično vsaki hiši in pri številnih blokovskih naseljih so vrtovi, kjer je iz zemlje v minulih tednih že pokukalo kaj zelenjave. Zdaj je gredice pokril sneg. Strokovnjak Drago Jančič svetuje, da vrtove, dokler sneg ne skopni, pustite pri miru. Dobrodošlo pa je otresti sneg, ki je precej težak, z vej sadnih dreves, prav tako z okrasnih rastlin. (PŽ)

Datoteke

Simona Hauptman o dolgoročnih posledicah pozebe