marec 27, 2020

Ponoči vzhajan kruh

Je te dni pri vas že zadišalo po domačem kruhu? Če so vse sestavine doma, potem sploh ni težav. Kaj pa, če doma nimamo prav veliko kvasa? Moka, voda in sol so skoraj vedno pri hiši … sveži kvas pa ima omejen rok uporabe in še po trgovinah ga je v času epidemije koronavirusa marsikje zmanjkalo. Ste vedeli, da je kvas mogoče zamrzniti?

Če ste na tesnem s kvasom, imate pa dovolj časa, potem se vam splača narediti kruh po temle receptu. Slasten je, boste videli!

Kako torej ravnati, ko zmanjkuje kvasa?
Ko boste naslednjič naredili kvašeno testo, vzemite stran za jajce veliko kepo testa, ga dajte na krožnik in shranite v hladnem in temnem prostoru. Uporabili ga boste namreč za kvasec pri naslednji peki. Kako? Zvečer nadrobite ta košček (sredica je lahko še mehka ali pa že popolnoma suha; oboje bo delovalo) v malo mleka ali vode, dodajte žličko sladkorja in pustite čez noč. Zjutraj s to osnovo pripravite testo za nov kruh ... le ne pozabite si spet vzeti stran koščka testa za prihodnjič. Tako lahko ponavljate v nedogled in to z zavedanjem, da so bile naše babice, ki so že poznale ta način vzhajanja, sila izkušene gospodinje. 

Drugi način pa je tole: če je ostala doma ena sama kocka kvasa, bo najbolje, da kar jo razdelite na majhne koščke in na krožniku vsakega zase zamrznete (kroglice premera cca. 5 do 8 mm; iz ene kocke kvasa jih dobite približno 45 do 50). Za en hlebček (cca. 800 g) ponoči vzhajanega kruha ga boste tako potrebovali en sam košček.

 ... kroglice kvasa, ki jih zamrznemo.

In kako pripravimo ta »ponoči vzhajan kruh«?
550 g pšenične moke (lahko tudi zamenjate del pšenične moke za katero drugo),
1 kroglica kvasa (kar iz zmrzovalnika),
420 ml mlačne vode,
1 čajna žlička kuhinjske soli.

Bistvo ponoči vzhajanega kruha je, da ga res pustimo vzhajati čez noč. Zato zvečer vzamemo skledo vzhajalko in vanjo vlijemo mlačno vodo. Vanjo vržemo kroglico zamrznjenega kvasa in v vse to presejemo moko, ki smo ji dodali žličko soli. Vse skupaj na hitro premešamo s kuhalnico. Masa pride precej packasta, ampak nič skrbi … kruhek bo tako uspel odlično. Nujno skledo zapremo s pokrovom in na sobni temperaturi pustimo čez noč – vsaj 10 ur; če pozabimo na testo, še bolje, ker bo kruh tako še mehkejši. Če nimamo sklede vzhajalke, lahko namesto pokrova posodo zapremo s silikonskim pokrovom, v skrajnem primeru pa kar z vrečko, na katero smo dali mokro servieto – skratka, testo mora biti dobro zaprto, da se ne izsuši in da imajo kvasovke priložnost »gnesti testo namesto nas«.

 Testo je tu precej bolj "pacavo" kot smo vajeni pri navadnem kruhu, zato ga niti ne poskušajmo gnesti z rokami. Le s spahtlico ga zbezajmo iz sklede in ga na dobro pomokani površini oblikujmo v hlebček. 

Naslednji dan si pripravimo pomokano površino, nanjo stresemo (precej pacasto) testo in ga pomokamo s spodnje in zgornje strani ter oblikujemo hlebček. Še enkrat ga damo v pomokano skledo (za približno 2 urici), kjer čaka na razgreto pečico. To ogrejemo na 230 stopinj in vanjo damo najprej prazno posodo. Ne pekač, ampak lonec, ki ima pokrivalo (kot recimo za polnjenega piščanca ali kaj podobnega). Najprej torej dobro ogrejemo lonec (prazen naj bo v pečici pol ure), ga vzamemo ven, na hitro pomokamo in vanj stresemo hlebček kruha. Pokrijemo in damo v pečico za 40 minut. Zadnjih pet minut snamemo pokrov in pečemo kruhek še 5 minut (skupaj torej 45 minut). Vročega zavijemo v kuhinjsko krpo (oprano brez mehčalca ali kakšnega agresivnega praška) in počakamo vsaj 40 minut, da se ohladi. Tak kruhek bo imel prijetno hrustljavo skorjo in mehko, puhasto sredico … pri nas doma smo vsi navdušeni nad njim. Preizkusite recept - prepričana sem, da vam ne bo žal. 

Del količine pšenične moke lahko tudi zamenjamo za polnozrnato, rženo, graham … vendar je priporočljivo, da dobra polovica moke ostane bele – kruh je tako namreč bolj mehak, »puhast«; na sliki je levi kruhek iz polnozrnate moke, hlebček na desni pa iz polbele pšenične moke. 

Tudi kruh seveda lahko zamrznemo ... ali pa ga - če ga je res preveč - predelamo v kakšno prav slastno novo jed. Če kruhek pade ti na tla - poberi in poljubi ga, so nas učili v mojih otroških letih. In ne, tudi po toliko letih mi ne pride na misel, da bi kruh vrgla stran. Ko pa pride še kako prav kot sestavina za cel kup odličnih jedi ... kjer se nič ne pozna, da je bil "že malo v letih". ;) Vas zanima, kako vse ga porabimo pri nas? Vam zaupam prihodnjič. Zdravi ostanite - in naj tudi pri vas zadiši po domačem kruhu! Kako narediti pletenice s sezamom in chia semeni? To pa je Andreja Kukovič razkrila TUKAJ. (AK)