marec 1, 2017

Poslovila se je Brigita Avsenik

V 85. letu se je poslovila soproga mojstra narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika. "Ta svet je zapustila mirno, konec tedna je umrla v spanju," je sporočila družina Avsenik.

Brigita Avsenik je več kot šest desetletij zvesto čakala svojega Slavka, skrbela za dom in za družino. Bilo je težko, a ji ni bilo nikoli žal, je povedala o tem. Zdaj je odšla tja, kjer jo čakajo njen Slavko in obe njuni hčerki.

Ljubezen na prvi pogled
Slavko in Brigita sta se prvič srečala daljnega leta 1952, v gostilni Brigitinih staršev, kjer je takrat pomagala kot natakarica. Kot je Brigita povedala kasneje, je pomenilo njuno srečanje ljubezen na prvi pogled in kmalu po tem sta se tudi poročila. Veljala je za steber družine, saj je skrbela za otroke, vodila gradnjo skupnega doma, pomagala pri delovanju Ansambla bratov Avsenik. Svojemu možu je vseskozi stala skrbno ob strani, organizirala in vodila je blagovno znamko Avsenik, skrbela za muzej ter negovala stike s poslušalci po vsem svetu. Klavir in note ji niso bili tuji in dolga leta je urejala ter pripravljala za tisk Avsenikove nove in nove viže. 

Vedno sva se borila skupaj 
Le dva meseca po smrti njenega Slavka se je za revijo Ona spominjala posebne ljubezni in nežnih, a trdnih vezi s Slavkom: »Verjela sem vanj, bil je iskren. Ne vem, drugačen je bil od drugih. Enostavne stvari so bile med nama s Slavkom, privlačna sila in zaupanje ... Bil je moj prvi in edini fant. Vedno sva se borila skupaj. Napredek ti namreč daje veselje in zdi se mi, da se mi z uspehi sina in vnuka vse vrača. Ne obžalujem ničesar.«

Veter nosi pesem mojo
Več kot šest desetletij sta preživela skupaj in na vprašanje, katera je njena najljubša Avsenikova viža, je Brigita povedala, da o tem niti še ni premišljevala. Že v naslednjem hipu pa je razkrila ime napeva, ki je pospremil njenega Slavka do zadnjega počivališča: »Veter nosi pesem mojo! Tega naslova sem se sama spomnila. Ko je nekoč igral na klavir, mi je prišlo na misel, da sicer ne morem biti veliko z njim, a veter mu vendarle nosi mojo pesem. In mu je bil naslov všeč.« Kako bi mogla slutiti, da bo veter prav to pesem nekoč ponesel na zadnjo pot njima obema.

Lepša od najlepše
Slavko Avsenik je večkrat poudaril, da je bil njegovo uspeh nepričakovan, da pa je k njemu veliko prispevala njegova nenadomestljiva žena Brigita, »lepša od najlepše«, kot ji je zapisal v eni od zadnjih viž. Preminil je julija 2015 in po njegovi smrti je Brigita, kolikor ji je še dopuščalo zdravje, sodelovala pri različnih projektih, kot sta muzej in glasbena šola Avsenik, bila pa je tudi pobudnica lani izšle knjige Zlati zvoki: Katalog Avsenikove glasbe. »Upam, da ne umre nihče več od mojih bližnjih, preden mene življenje vzame,« je njena želja ostala zapisana v enem od intervjujev z njo. In tako se je zgodilo ... Veter bo ponesel pesem z njo v petek, 3. marca.

Družini izrekamo iskreno sožalje tudi radijci Štajerskega vala.