november 8, 2019

Požar na Okrešlju hud udarec za celjske planince

Vzrok požara, ki je uničil Frischaufov dom na Okrešlju nad Logarsko dolino, še ni znan. Policisti so zaradi slabih vremenskih razmer danes prekinili ogled kraja pogorišča. Dogodek je močno prizadel celjske planince, ki upravljajo z domom, saj je že drugi, ki je pogorel v zadnjih dveh letih.

Ognjeni zublji so Frischaufov dom na Okrešlju popolnoma uničili. (Foto: Rock Ošep, PZS)

Slabo vreme otežuje delo
Planinsko društvo Celje Matica je v dveh letih ostalo že brez drugega planinskega doma v Kamniško-Savinjskih Alpah. Oktobra 2017 so ognjeni zublji uničili Kocbekov dom na Korošici. Iz Planinske zveze Slovenije so sporočili, da so celjski planinci za požar na Okrešlju izvedeli včeraj popoldne, saj zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara. V tem času v koči ni bilo nikogar, oskrbnik jo je ob koncu letošnje sezone zapustil minulo soboto. Na pogorišče so se zjutraj odpravili policisti Policijske uprave Celje, ki pa so morali zaradi slabega vremena ogled prekiniti. Nadaljevali bodo, ko bodo vremenske razmere to dopuščale.

Ostale le gole stene in zvita pločevina.

O korakih za naprej prihodnji teden
Na tragični dogodek se je za Planinsko zvezo Slovenije odzval predsednik Planinskega društva Celje Matica Brane Povše, ki je dejal: "Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil. Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res." Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora Planinskega društva Celje Matica, ki bo prihodnji teden.

Zatočišče planincev že od leta 1908
V Planinski zvezi Slovenije so še zapisali, da je bil dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino priljubljena planinska točka, dosegljiva po planinski poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč in v zadnjih treh letih je doživela novo temeljito prenovo. (NS)

Planinska koča na Okrešlju je bila priljubljena točka številnih pohodnikov in planincev.