januar 20, 2019

Poznate človekovega najboljšega prijatelja?

Psi človeka spremljajo že stoletja. V tem času je o njih zaokrožilo precej prepričanj, ki so se večkrat izkazala za neresnična. Preverili smo nekaj mitov o psih, ki jih vsi poznamo, vendar ne držijo.

Psi nas spoznavajo z budnim opazovanjem. Kako dobro pa mi poznamo njih? (Foto: Pixabay)

Psi ne vidijo barv
Psi niso povsem barvno slepi. Vidijo rumeno, zeleno in modro ter kombinacije teh barv. To pa jih ne ovira, saj sta zanje bolj od barv pomembna gibanje in svetloba.

Pasja usta so bolj čista od človeških
To ne drži. V pasjih ustih je precej bakterij, ki pa se lahko prenašajo le med psi. Prav tako kot se bakterije iz človeških ust ne morejo naseliti v pasjih. Vseeno pa psi pojedo, poližejo ali v gobcu prenašajo marsikaj, česar ljudje verjetno ne bi želeli blizu obraza, zato prepričanje, da so pasja usta brezhibna, ni trdno.

Eno leto je sedem pasjih let
Lastniki starost svojih psov najpogosteje samo pomnožijo s sedem – tako naj bi dobili njihovo starost v pasjih letih. Vendar strokovnjaki z univerze v ameriškem Mississippiju ugotavljajo, da ta formula ni povsem točna. Namesto tega se ravnajo po seznamu, ki pasje življenje razdeli na šest stopenj: mladiček, junior, odrasel pes, zrel pes, senior in starejši pes. Po tej lestvici pes potrebuje manj kot leto dni, da doseže stopnjo odraslega psa, nato pa še približno šest let, da postane zrel pes. Pasja leta so sicer malo drugačna pri vsaki pasmi psa.

Suh smrček je slab znak
Če ima pes suh smrček, to še ne pomeni, da je zbolel. Smrček se lahko posuši tudi medtem ko kuža spi, ampak se ponovno navlaži še 10 minut po tem, ko se pes prebudi. Smrček je lahko suh tudi zaradi alergij, sončnih opeklin, pri nekaterih psih pa se suši, ko se starajo.

Psi si zližejo rane
Se spomnite bakterij v pasjih ustih? Te so razlog, da se psi sami ne morejo pozdraviti, saj lahko bakterije prenesejo na rano. Še več, ko si ližejo rane, lahko celo povzročijo infekcijo in zdravljenje še podaljšajo. (TMG, Mentalfloss)