januar 9, 2020

Pozor! Celjska bolnišnica bo veliko gradbišče

Pri Splošni bolnišnici Celje prihodnji konec tedna začenjajo priprave na gradnjo delne prve etape bolnišnične novogradnje. Konkretna gradbena dela se bodo začela aprila. Gradnja bo precej vplivala na logistiko in gibanje na območju bolnišnice. Preverite, kako.

Podoba Splošne bolnišnice Celje se bo v prihodnjih dveh letih precej spremenila. (Foto: Radio Štajerski val)

Določene vhode bodo zaprli in vzpostavili nove poti
Nadomestna novogradnja je v Splošni bolnišnici Celje težko pričakovana in potrebna. Trenutno namreč kar polovica bolnišničnih oddelkov zdravstveno dejavnost opravlja v starih stavbah. Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar:

Zaradi prostorskih omejitev je gradnja nadomestne novogradnje načrtovana v štirih etapah. Nulta etapa, ki je med drugim obsegala prestavitev komunalnih in energetskih vodov ter ureditev določenega dela energetske infrastrukture, je že končana. Prihodnjo soboto se začenjajo dela za delno prvo fazo, ki jo bo gradil konzorcij podjetij Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad. Začeli bodo postavljati in organizirati gradbišča, najprej za posamezna potrebna pripravljalna dela, nato pa se bo aprila projekt nadaljeval z nadgradnjo in dozidavo urgentnega centra do petega nadstropja. Direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek:



Nad urgentnim centrom bodo zgradili še štiri nadstropja, na vrhu bo pristajališče za reševalne helikopterje.

Zaprtje vhodov 7 in 9A v bolnišnično stavbo ter zagraditev velikega dela danes še prostih površin bosta na območju bolnišnice presekala ustaljene komunikacijske poti tako bolnikov in obiskovalcev kot zaposlenih, zato bodo vzpostavili nove poti. Guček Zakoškova pri tem poudarja:



Vhod 7, kjer je dostop do centra za žilne bolezni, kardiološkega oddelka, oddelka za nuklearno medicino, ORL oddelka in oddelka za cervikofacialno kirurgijo, bodo 18. januarja zaprli za vedno.

Prav tako bolniki in obiskovalci, ki so namenjeni v druge dele bolnišnice, odslej ne bodo smeli vstopati skozi ginekološko-porodni oddelek. Nove komunikacijske poti med posameznimi deli bolnišnice in oddelki bodo ustrezno označene.

Prikaz vhodov v dele bolnišnice v času gradnje. (Foto: SB Celje)

Obnovili bodo tudi rumeno stavbo
Dela, ki se bodo na območju bolnišnice začela prihodnjo soboto, bodo stala dobrih 23 milijonov evrov. Končana naj bi bila v dveh letih. Sicer pa bodo v sklopu projekta energetsko sanirali tudi rumeno stavbo bolnišnice, kjer je glavni vhod. Dobila bo energetsko učinkovitejši plašč, nova okna in streho. Celotna novogradnja celjske bolnišnice, ki bo v celoti stala 117 milijonov evrov, naj bi bila sicer končana do leta 2024. Spodaj si poglejte animacijo, ki prikazuje, kakšna bo bolnišnica po končani prvi etapi novogradnje. (NS)

Rumena stavba Splošne bolnišnice Celje bo dobila energetsko učinkovitejši plašč, nova okna in novo streho.