november 18, 2015

Pozor pred PM10 delci

V Celju je bilo v zadnjih tednih večkrat slišati opozorilo o preseženih vrednostih delcev PM10 v zraku. Tudi v teh dneh so koncentracije višje od dovoljenih, zato velja upoštevati določena pravila.

Kurjava je eden od razlogov za povečano koncentracijo nevarnih delcev PM10.

Majhni, a nevarni
„PM10 delci so delci, ki imajo aerodinamski premer manjši od 10 mikrometrov. Taki majhni so, da jih ne vidimo s prostim očesom, so pa nevarni za zdravje. Manjši, ko so, globje gredo v naše dihalne poti in posledično negativno vplivajo tako na dihala kot na srčno-žilni sistem,“ razlaga Janja Turšič iz Agencije RS za okolje. Potrdila je, da je bila v Celju v zadnjem obdobju mejna vrednost večkrat presežena, pri čemer je največ težav v jutranjih urah, predvsem zaradi prometnih konic, ter po sončnem zahodu, ko se prometni konici pridružijo še emisije iz individualnih kurišč.

Kako ukrepati?
Do povišanih vrednosti PM10 delcev pride zaradi neugodnih vremenskih pogojev, ki ne omogočajo razredčevanja emisij, ki so zaradi ogrevanja že tako povišane. Turšičeva ob tem poudarja, da lahko tudi posamezniki nekaj prispevajo k čistejšemu in bolj zdravemu zraku. „Meščanom Celja priporočamo, da v teh dneh omejijo ogrevanje z biomaso oz. da kurijo z drvmi, ki so suhe, ter da uporabljajo tehnološko ustrezne peči. Priporočljivo je tudi uporabljati javni prevoz oz. se bo bližnjih opravkih podati peš,“ pravi strokovnjakinja in pričakuje, da bodo konec tedna, ko so napovedane spremembe vremena, koncentracije znova v dovoljenih mejah. Težave z občasnimi prekoračitvami dovoljenih vrednosti imajo poleg Celja sicer še v nekaterih večjih slovenskih mestih ter v zasavju. (AD)