januar 22, 2016

Odlikovali požrtvovalne celjske gasilce

Združenje slovenskih poklicnih gasilcev je štirim gasilcem Poklicne gasilske enote Celje podelilo posebna priznanja za hrabrost. Prislužili so si jih za požrtvovalnost pri intervenciji konec novembra, ko so gasili požar pod mostom čez Savinjo v Celju.

Štirje celjski gasilci so za svojo požrtvovalnost prejeli odlikovanja Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

Lahko bi bilo veliko huje
Štirje gasilci so posredovali pri požaru pod mostom čez Savinjo, ko je prišlo do vzbuha plina. Na srečo je vodja izmene Aleš Gradišnik opazil nenavadno obnašanje ognja in je začel ekipo umikati. Kljub hitremu ukrepanju so trije gasilci, Matjaž Škorc, Uroš Operčkal in Lovro Dobrosavljevič, pa tudi vodja izmene Aleš Gradišnik, utrpeli hujše poškodbe. Dobili so opekline po obrazu in rokah. „Na začetku je izgledalo, da bo intervencija povsem običajna, potem pa se je v trenutku vse spremenilo. Na srečo so se gasilci pravilno odzvali in se začeli umikati. V nasprotnem primeru bi se lahko zgodba končala precej bolj tragično,“ je povedal direktor celjske Poklicne gasilske enote Janko Požežnik.

Biti gasilec ni le poklic, je poslanstvo
Vsi štirje gasilci so za svojo požrtvovalnost prejeli najvišje priznanje Združenja poklicnih gasilcev Slovenije – odlikovanje za hrabrost. Ob tem so vsi poudarili, da so nevarne situacije del njihovega poklica, ki pa je več kot to. Biti gasilec je po njihovem mnenju poslanstvo. To poudarja tudi direktor Požežnik, ki pravi: „Gasilci se zavedamo, da je naše delo nemalokrat zelo nevarno. A naša poklicna gasilska enota je skozi leta zgradila čudovit kolektiv, ki je dobro opremljen in dobro usposobljen. S strokovnostjo, izboraževanjem in tesnim sodelovanjem skušamo te nevarnosti čim bolj zmanjšati. Upam, da bodo tudi trije gasilci, ki so še vedno na bolniškem staležu, kmalu okrevali in se vrnili v naše vrste, saj jih pogrešamo in potrebujemo.“

Največja pomoč je gasilec gasilcu
Zadnja leta gasilci, poklicni in prostovoljni, vse večkrat posredujejo tudi pri tragičnih prometnih nesrečah in drugih dogodkih. Ko je prisotna smrt ali težke poškodbe žrtev, to vpliva tudi nanje. V Poklicni gasilski enoti Celje je gasilcem na voljo tudi psihološka pomoč. „V naši enoti imamo usposobljenega poverjenika za psihološko pomoč, lahko pa jim zagotovimo tudi zunanje psihologe. A največja pomoč je gasilec gasilcu. Pri nas imamo zelo motiviran in povezan kolektiv, kjer vsak vsakomur priskoči na pomoč, ko je to potrebno. To se je izkazalo tudi v primeru zadnje nesreče, kjer so se poškodovali naši gasilci. Ni bilo dneva, da jih nekdo iz enote ne bi obiskal v bolnišnici ali jim pomagal kako drugače,“ je ponosen Požežnik. (NS)

Galerija slik