april 11, 2020

PRAZNIKI in koronavirus v naših krajih

Praznični podaljšan vikend je, a tokrat praznovanje kroji epidemija novega koronavirusa. Praznovanje je tako le v družbi najožjih družinskih članov. Številka potrjenih okužb se je medtem povzpela za 7, na 1212. Aktualno dogajanje spremljamo in to novico sproti osvežujemo. 

Kornavirusna bolezen Covid-19 zaznamuje praznični vikend. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Policija v prazničnih dneh ni ugotovila povečanja števila kršitev prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah zaradi novega koronavirusa. Doslej so socer od 30. marca, ko velja odlok, izrekli okoli 2800 opozoril, skoraj 3300 primerov so predali zdravstvenemu inšpektoratu.

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Po podatkih štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije (CZ ZŠ) so na območju Zahodne Štajerske v ponedeljek do 17. ure potrjene okužbe v 23 občinah. Število okuženih se je na tem območju v zadnjih 24 urah povečalo za 1 osebo in jih je skupaj 261. Največ okuženih je v občini Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev, skupaj 154. Kot so sporočili iz civilne zaščite, je stanje v domu upokojencev stabilno, vsak dan imajo več ozdravelih. Po podatkih NIJZ se je v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 2 osebi. Danes je pomoč pri oskrbi v šmarskem domu upokojencev izvajalo 19 oseb. Po navedbah civilne zaščite sta bili v Splošni bolnišnici Celje v ponedeljek na novo hospitalizirani dve osebi, ena oseba je bila odpuščena. Zaradi koronavirusa se v bolnišnici zdravi 16 bolnikov, od tega 6 na intenzivni negi, štirje so bili intubirani.

ROGATEC - Gasilci so praznike izkoristili za razkuževanje javnih površin v Rogatcu. V občini imajo uradn potrjene 4 okužbe z novim koronavirusom.

Foto: PGD Rogatec

ŠMARJE PRI JELŠAH - Na praznični ponedeljek šmarska knjižnica vabi, da prisluhnete pogovoru z dr. Karlom Gržanom, spregovoril bo o praznikih in praznovanju. Zaradi epidemije novega koronavirusa tudi tokrat prek spleta, prisluhnite ob 18. uri, TUKAJ.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje so imeli v ponedeljek zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije. Tudi včeraj so enega bolnika odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - Premier Janez Janša sporoča, da je v Slovenijo prispela velika nova pošiljka zaščitne opreme v boju proti novemu koronavirusu. Pošiljko več kot 20 ton zaščitnih mask, očal in oblek za zdravstveno osebje ter zaščitnih rokavic je dobavilo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure.

SLOVENIJA - V Sloveniji so v nedeljo opravili 554 testov na novi koronavirus in potrdili okužbo pri sedmih ljudeh, skupaj je pozitivnih 1212 ljudi. Kot je na Twitterju sporočila vlada, sta zaradi covida-19 včeraj umrli dve osebi, skupaj doslej 55. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 95 ljudi, na intenzivni negi 34, dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo. Doslej so v Sloveniji za okužbo z novim koronavirusom opravili 35.405 testiranj. Iz bolnišnice so skupaj odpustili 152 bolnikov s covidom-19.

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Po podatkih Civilne zaščite Zahodne Štajerske so bile v soboto na območju 33 občin Zahodne Štajerske regije potrjene okužbe v 23 občinah. Število okuženih se je povečalo za 2 osebi, na skupno 260. Največ okuženih je v občini Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev, skupaj 154. "V šmarskem domu upokojencev je stanje stabilno, vsak dan imajo več ozdravelih. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za eno osebo. Danes je pomoč pri oskrbi v domu starejših izvajalo 19 oseb," navajajo v Civilni zaščiti Zahodne Štajerske in dodajajo:"V Splošni bolnišnici Celje je bil en sprejem in en odpust bolnika, sprejeti bolnik iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah je umrl. Na oddelku COVID je bilo devet bolnikov in šest bolnikov na intenzivni negi, skupaj je bilo v bolnišnici 15 bolnikov."

NEDELJA:

CELJE - Splošno bolnišnico Celje je obiskal premier Janez Janša. Ob tem so sporočili, da se je iz celjske bolnišnice v Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah že vrnilo 12 ozdravljenih stanovalcev, ki so zboleli za covid-19, najstarejši je star več kot 90 let. Več preberite TUKAJ



ROGATEC
- V občini Rogatec se je ob zadnjem štetju število potrjenih okužb povzpelo za eno, skupaj so tako v tej občini potrjene 4 okužbe z novim koronavirusom. V vsej Savinjski regiji je po podatkih NIJZ skupaj 257 potrjenih primerov, števile iz posameznih občin najdete TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarskem domu upokojencev kljub težkim časom diši po praznikih ...

Foto: DU Šmarje

ŠMARJE PRI JELŠAH, PONIKVA - Na velikonočno nedeljo smo se v radijskem srečanju na Štajerskem valu pogovorjali z župnikom s Ponikve Alojzom Kačičnikom in dekanom iz Šmarja pri Jelšah Tadejem Linasijem. Prisluhnite TUKAJ.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 15 pacientov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA - Znani so sobotni podatki o številu okuženih s koronavirusom. Po zadnjih podatkih, ki so jih sporočili v nedeljo, je v Sloveniji okuženih 1205 ljudi. V soboto so umrli še trije bolniki s koronavirsuom. Skupaj je tako zaradi novega virusa umrlo 53 ljudi. V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 95 bolnikov, eden več kot v petek. Od teh jih je intenzivno nego potrebovalo 35, kar je dva manj kot dan prej. Iz bolnišnic so v soboto odpustili dva človeka, skupno že 150.

SLOVENIJA - Mesec dni mineva od razglasitve epidemije v Sloveniji, ki je prinesla stroge ukrepe, povezane z zaustavitvijo javnega življenja. Ustavljen je javni promet, gibamo se lahko le v svojih občinah, zaprti so gostinski obrati in večina trgovin, razen tistih z živili. Delajo še lekarne, bencinski servisi, banke in pošte.  Pristojni zadnje dni razmišljajo o rahljanju ukrepov, saj so trendi širjenja koronavirusa ugodni - število obolelih narašča počasneje. To pa še ne pomeni, da so razmere stabilne. Milejši ukrepi naj bi predvsem pomagali ponovno zagnati gospodarstvo. Socialni stiki pa še kar nekaj časa ne bodo takšni kot smo jih vajeni, opozarjajo pristojni. Še vedno bodo del našega vsakdana varnostna razdalja med ljudmi, zaščitne maske in rokavice. Prav tako letos skoraj gotovo ne bo počitnic v tujini.

VITANJE, SLOVENIJA - Velikonočna nedelja je tradicionalno rezervirana za vigilijo in velikonočni zajtrk, v krogu širše družine. A tradicijo je letos pokvarila epidemija novega koronavirusa. Vrata cerkev so ostala zaprta, praznovati je dovoljeno le z najožjo družino. To ni nujno slabo, meni vitanjski župnik Urban Lesjak, ki pravi, da je lahko dobra priložnost, da praznik doživimo bolj notranje kot zunanje:

 

To naj bo tako priložnost, da najdemo sebe ter se še bolj kot sicer posvetimo svoji družini.
Ob 10. uri bodo sicer škofje v stolnicah, duhovniki pa v cerkvah, brez vernikov darovali velikonočne maše. Prenos iz mariborske stolnicebo ob 10. uri na drugem programu TV Slovenija. Ob 12. uri pa bo papež Frančišek podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

SOBOTA:

DOBJE - Prvo okužbo z novim koronavirusom so potdrili tudi pri enem od občanov občine Dobje, ki se je tako pridružila 145 občinam, kjer je že potrjena vsaj ena okužba. V celotni Savinjski regiji je po zadnjih podatkih skupaj 255 potrjenih okužb.

SLOVENIJA - Vlada je danes razpravljala o drugem svežnju zakonov za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Prisluhnila je predlogom vseh petih delovnih skupin. Sklenila je, da bo zaradi obsežnosti gradiva, ukrepe za likvidnost gospodarstva združila v ločen zakonski paket. Sicer pa pričakuje še smernice strokovne skupine, ki jo vodi Matej Lahovnik. Ukrepe naj bi začeli pripravljati po velikonočnih praznikih. S popravki bi jih lahko obravnavala 20. ali 21. aprila. Ob tem je premier Janez Janša zagotovil, da po popravkih prvega paketa iz ukrepov za pomoč zaradi epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina.

CELJSKO - Štab civilne zaščite za Zahodno Štajersko sporoča, da je na območju 33 občin, ki jih pokriva, 256 potrjenih okužb s koronavirusom. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev, skupaj 154. "V Šmarju pri Jelšah je v domu upokojencev stanje ustaljeno, po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 2 osebi, hkrati poročajo, da sta ozdravela dva stanovalca in dva zaposlena. Danes je pomoč v oskrbi v domu izvajalo 13 oseb," pravijo v štabu. "V Splošni bolnišnici Celje sta bila dva sprejema bolnikov in en odpust. Na oddelku COVID je 11 bolnikov in sedem bolnikov na intenzivni negi," so še zapisali.

SLOVENIJA - Še vedno je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Razglašena je že od 20. marca, podrobnosti najdete TUKAJ. Državni inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v tem času izvaja poostrene nadzore na terenu. Globa za fizične osebe je od 200 do 600 eurov. "Prosimo, da tudi v času praznikov ne kurite in požigate, saj je možnost požara izjemno velika (požar se lahko širi tudi z zakasnitvijo), s tem pa tudi po nepotrebnem obremenjujete gasilce, ki so trenutno aktivni še v drugih vlogah. Obenem pa je na intervencijah, zaradi mnoštva udeležencev, možnost prenosa korona virusa, velika," še pozivajo v inšpektoratu.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli v soboto ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 18 bolnikov, od tega 7 oseb v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - V petek je umrlo še pet bolnikov s koronavirusom, ki je skupaj tako zahteval 50 življenj. V Sloveniji je bilo sicer po podatkih, ki so jih pristojni delili v soboto, potrjenih 1188 okužb. V bolnišnicah je bilo v petek 94 bolnikov, kar je 12 manj kot dan prej. Intenzivno nego je potrebovalo 37 bolnikov. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 11 oseb, skupaj 148.

SLOVENIJA - Velikonočni prazniki ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. A bodo, kot meni vitanjski župnik Urban Lesjak, priložnost, da spet najdemo sami sebe. Podrobneje mu prisluhnite TUKAJ

CELJEKlicni center Civilne zaščite Mestne občine Celje, ki deluje v prostorih občine, bo od sobote deloval po spremenjenem urniku, in sicer:
- od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure (obe telefonski številki: 03 491 09 20 in 041 774 686),
- v soboto od 8. do 14. ure (telefonska številka 041 774 686).
V klicnem centru so sicer od 20. marca do minulega četrteka zabeležili 263 klicev. Kot zagotavljajo, bodo še naprej pomagali vsem občankam in občanom, ki nujno potrebujejo pomoč pri opravkih.

PODČETRTEK - Občina je za vsako gospodinjstvo ponovno zagotovila pet ali več zaščitnih mask. Maske bodo tudi tokrat delila gasilska društva na svojem sedežu, in sicer v soboto, 11. aprila 2020, med 10 in 11. uro. Maske naj prevzame le ena zdrava oseba iz posameznega gospodinjstva. Občane, ki sami ne morejo prevzeti zaščitnih mask, prosijo, da pokličejo lokalno gasilsko društvo, ki bo poskrbelo za dostavo zaščitnih mask na njihov dom.

CELJE - V soboto mesto Celje praznuje svoj praznik. 11. aprila 1451 je Friderik II. Celjski takrat trški naselbini podelil mestne pravice. V običajnih okoliščinah bi zvečer na osrednji slovesnosti praznovali s štirinajstimi prejemniki najvišjih priznanj Mestne občine Celje. A letos bo praznovanje zaradi epidemije koronavirusa doma.

SLOVENIJA - Policisti bodo tudi v tem prazničnem vikendu poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Minuli vikend so na slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, ugotovili so 103 kršitve odloka. V 69 primerih so izrekli opozorilo, ugotovitve o preostalih 34 primerih pa so predali zdravstvenemu inšpektoratu.