april 26, 2020

Prazniki brez druženja in tudi brez kresov

Letošnji prvomajski prazniki bodo minili brez piknikov in kresovanj. Še vedno namreč velja prepoved zbiranja, z nekaj izjemami ostajajo stroge omejitve gibanja. Kljub temu, da bodo drugačni, pa so lahko naši prazniki prijetni. Za to lahko poskrbimo tudi tako, da jih preživimo varno.

Kurjenje kresov ni dovoljeno zaradi velike požarne ogroženosti. (Foto: Pixabay)

Več nadzora v prometu
Za varnost v prometu lahko največ storimo sami. Policisti pa bodo te dni intenzivno nadzirali kršitve, ki najpogosteje povzročijo prometne nesreče. Posebej pozorni bodo na prehitre voznike in preverjali bodo, ali so vozniki uživali alkohol, pa tudi ugotavljali kršitve, ki vplivajo na varnost kolesarjev in motoristov. Prav tako bodo preverjali namen potovanj med občinami. Zato pozivajo, da če že morate na pot, upoštevajte omejitve hitrosti in prometne predpise. »S tem boste pokazali tudi solidarnost do zdravstvenih delavcev, ki so že tako obremenjeni zaradi zdravljenja obolelih za covidom-19. Vozite trezni, mirno in previdno, uporabljajte varnostni pas in bodite pozorni tudi na šibkejše, bolj izpostavljene udeležence v prometu, kot so pešci, kolesarji, motoristi ...,« pred prazniki pozivajo policisti.

Izognite se pokanju s karbidom in možnarji
Med prvomajskimi prazniki se navadno poveča uporaba karbidov in možnarjev. Uporabljati jih ne smejo mladoletne osebe, prav tako pokanje ni dovoljeno med 22. in 6. uro. Če že upoštevate to tradicijo, bodite pozorni na varnostno razdaljo, količino smodnika in poskrbite, da možnarje polnite le na mestu poka. Tudi tu pa policisti pozivajo, da se temu letos odpoveste in tako zmanjšate možnost poškodb ter posledično ne le poskrbite za svojo varnost, temveč tudi zdravstvenih delavcev ne obremenjujete dodatno.

Kresovi ne bodo zagoreli
Med letošnjimi prvomajskimi prazniki ne bo še ene tradicije – ne bo kresov. Že od 20. marca je namreč razglašena velika požarna ogroženost. »Morebitne posameznike in društva, ki so imela namen organizirati tradicionalna kresovanja, opozarjamo na dosledno upoštevanje določil Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Zato pozivamo, da ne kurite kresov, ne sežigate vejevja in drugega materiala, saj s tem dodatno obremenjujte interventne službe, kot so gasilci in policisti, ki so v teh dneh med tistimi poklici, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa,« poudarjajo policisti.

Ob tem sporočajo, da za nasvet policistov glede novih ukrepov za zajezitev epidemije pokličite na 01 514 70 01 – za odgovore so vam na voljo vsak dan med 7. in 19. uro. Lahko pa jim tudi pišete na info.koronavirus@policija.si. (TMG)