marec 31, 2019

Pred prvim aprilom o prvem aprilu

Prvega aprila vsako leto na svoj račun pridejo šaljivci. Nekaj prvoaprilskih šal je prepričalo velike množice. Katere so med njimi in kdo lahko laže le na prvi april, smo preverili že dan pred najbolj šaljivim začetkom meseca. Zato lahko verjamete, da je vse res.

Prvoaprilske šale naj bi bile smešne in predvsem neškodljive. (Foto: Pixabay)

Začetek norčave prvoaprilske tradicije se je izmuznil zapisu. Nekateri zgodovinarji verjamejo, da se je praznik začel v 16. stoletju, ko je začel namesto Julijanskega veljati Gregorijanski koledar. Praznovanje novega leta se je s tem s prvega aprila prestavilo na prvi januar. Tisti, ki so novo leto še vedno praznovali v začetku aprila, pa naj bi bili prve tarče potegavščin.

tenor

Po svetu
Praznik šaljivcev je priljubljen po vsem svetu. V Franciji, kjer prvemu aprilu rečejo aprilska riba oziroma Poisson d'Avril, otroci svojim prijateljem na hrbet skrivaj prilepijo papirnato ribo. Ko ta ugotovi, da na hrbtu nosi ribo, zasliši vzklik »aprilska riba!«. Na Škotskem prvoaprilske norčije trajajo kar dva dni, na drugi dan ljudje skušajo drug drugega brcniti v zadnjo plat. V Angliji in Kanadi morajo s triki pohiteti, saj lahko nekaj ušpičijo le dopoldne. V nekaterih državah se na ta dan obmetavajo z moko. Nekaj zabave in nagajivosti pa si lahko na prvi april privoščijo člani korejske kraljeve družine. Le na ta dan lahko namreč lažejo in poskrbijo za smešno potegavščino.

giphy

Najbolj slavne potegavščine
V 50. letih minulega stoletja so novinarji BBC-ja na prvi april poročali o obiranju špagetov v Švici. Leta 1976 so v isti medijski hiši številne prepričali, da bo posebna postavitev planetov za nekaj časa znižala gravitacijo na Zemlji. Mnogi poslušalci so jih poklicali in jim povedali, kako čutijo manjšo moč gravitacije. Leta 2008 pa so javnost spet uspeli pretentati – objavili so kratek posnetek letečih pingvinov, ki naj bi tako pobegnili neizprosnim zimam na Antarktiki. Za to so se morali kar precej potruditi. Kako so pingvinom pomagali vzleteti, preverite v spodnjem posnetku.

Še ena ledena prvoaprilska prigoda prihaja iz Avstralije. Tamkajšnji poslovnež in pustolovec je na prvi april izpolnil obljubo, ki jo je dolgo in glasno ponavljal – v sydneyjsko pristanišče je dal privleči pravo ledeno goro, kar je pritegnilo veliko radovednih pogledov. Dostavo ledene gore so celo v živo pokrivale nekatere medijske hiše. A je šalo razkrilo vreme. Dežne kaplje so počasi odplaknile gasilno peno in peno za britje, iz katere je Dick Smith zgradil svojo ledeno goro. In še potegavščina, ki to ni bila. Google je leta 2004 lansiral svojo priljubljeno elektronsko pošto Gmail. Ker pa se je to zgodilo prvega aprila, so številni mislili, da gre za šalo. (TMG, vir: CNN)