september 4, 2018

Pred vrati 51. MOS v Celju

V začetku prihodnjega tedna bo vrata odprl 51. Mednarodni sejem obrti in podjetništva Celju. V šestih sejemskih dneh se bo na Celjskem sejmišču predstavljalo okoli 1.400 razstavljavcev iz več kot 30 držav. Tokratna država partnerica bo Republika Srbija, ki je za Slovenijo zelo pomemben trgovinski partner.

Dogajanje na letošnjem MOS-u so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili (od desne proti levi) Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem, Zorana Vlatković, veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. (Foto: Radio Štajerski val)

Pet MOS-ovih področij
Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS) bo tudi v 51. izvedbi razdeljen na pet ključnih področij, MOS Dom–gradnja in obnova doma, MOS Tur-kamping in karavaning, turizem in prehrana, MOS Teh-oprema in materiali za obrt in industrijo, MOS-Biz-poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini ter MOS Plus, kjer bodo na voljo izdelki široke potrošnje. Po besedah izvršnega direktorja Celjskega sejma Roberta Otorepca bo obiskovalcem na voljo bogata ponudba različnih izdelkov, storitev in informacij. Pestro bo tudi obsejemsko dogajanje, na voljo bodo razlčne brezplačne svetovalnice in predavanja, pripravljajo tudi strokovne posvete in okrogle mize o aktualnih temah.

Država partnerica Srbija
MOS bo imel tudi letos državo partnerico. Lani je to vlogo imela Republika Hrvaška, tokrat pa jo bo prevzela Republika Srbija. Slovenija za Srbijo predstavlja enega pomembnejših gospodarskih partnerjev. Vrednost slovenskih naložb v Srbiji v obdobju 2005 do 2017 znaša okoli 1,1 milijarde evrov, približno 25.000 srbskih delavcev pa je zaposlenih v več kot 1.400 slovenskih podjetjih v Srbiji. Trgovinska izmenjava med državama v zadnjih desetih let raste in je lani dosegla najvišjo raven, ustavila se je pri dobrem milijonu evrov. Srbijo bodo na MOS-u v Celju predstavljale državne institucije, pridružilo se jim bo 24 podjetji s področja živilske, tekstilne, gradbene, lesno-predelovalne, strojne in kovinske industrije. Zastopana bodo tudi podjetja s področja informacijskih tehnologij.

Obrtniški poklici se predstavijo
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
, ki pri organizaciji MOS-a sodeluje od samega začetka, tudi za letos pripravlja zanimive predstavitve, namenjene izobraževanju, informiranju in ozaveščanju obrtnikov in podjetnikov. Ob tradicionalnih predstavitvah strokovnih sekcij OZS in območnih zbornic bo poseben poudarek tudi letos na mladih in na predstavitvi obrtniških poklicev. Na Ulici obrti, katere slogan je tokrat „Moj talent, moj poklic“, bodo lahko spoznali 14 obrtnih poklicev: orodjar, strojni mehanik, mizar, gastronomske in hotelske storitve, slikopleskar, elektrikar, tesar, pečar-polagalec keramičnih oblog, izvajalec suhomontažne gradnje, pek, slaščičar, avtoserviser, avtokaroserist in pletar. Učenci se bodo lahko tudi sami vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu. Na Ulici obrti bo tudi letos vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci lahko dobili vse porebne informacije o vajeništvu.

Gospodarsko ministrstvo se za nekaj dni seli v Celje
Na sejmu bo, kot že nekaj let, znova aktivno prisotno tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo z ministrom Zdravkom Počivalškom (ki najverjetneje tudi v novi vladi ostaja v tej funkciji) in njegovo ekipo na čelu. Pripravlja več dogodkov, namenjenih obrtnikom, podjetnikom in drugim zainteresiranim, ki jih zanimajo področja delovanja ministrstva. Med drugim bodo predstavili pomen standardov za podjetja, izzive in priložnosti poslovanja na tujih trgih, posvet na temo zagotavljanja kadra v lesarstvu in dogodek Poslovna Slovenija, kjer bodo predstavili, kako do ugodnih finančnih spodbud s pomočjo državnih ustanov in strukturnih skladov. Minister Zdravko Počivalšek s sodelavci bo obiskovalcem na voljo tudi za pogovor o konkretnih vprašanjih, izzivih in težavah. 51. MOS v Celju lahko obiščete od 11. do 16. septembra, več podrobnosti o dogajanju pa najdete TUKAJ. (NS)