julij 7, 2016

Pivo in cvetje v Laškem: Zeleno in slovensko

Tradicionalni festival Pivo in cvetje v Laškem, kljub novemu lastniku, ostaja del identitete mesta ob Savinji. Ena največjih glasbeno-kulturnih prireditev v širši regiji bo tudi letos postregla s pestrim programom, njena rdeča nit pa bo tokrat zelena.

Festival Laško pivo in cvetje bo trajal od 14. do 17. julija. ( Fotografija je simbolična.)

Laščani se predstavijo
Laško teden dni pred začetkom 52. festivala Laško pivo in cvetje že dobiva festivalsko podobo. Mesto krasijo cvetlični aranžmaji, še več jih bodo v prihodnjih dneh postavili člani Hortikulturnega društva Laško. Da se bo na festivalu, ki ga vsako leto obiščejo številni obiskovalci iz cele Slovenije in tujine, predstavila tudi lokalna skupnost in bo zasijala podoba Laškega, bodo poskrbeli v Zvezi kulturnih društev Možnar. Pripravljajo številne zanimive etnološke dogodke, ki bodo vrhunec doživeli zadnji dan festivala z »Ohcetjo po starih šegah«. Letos se bo poročil že 48. par, mladoporočenca sta seveda domačina, Saša Žvegler in Ivan Benkič. Festival se bo tudi začel po laško, in sicer z Dnevom Laščanov.

Rdeča nit je zelena
Organizatorji prireditve so poskrbeli, da bo festival letos še bolj ekološko usmerjen kot pretekla leta. V prvi vrsti bo za zeleno podobo mesta poskrbelo cvetje, tehnologije, ki jih bodo uporabljali pri pripravi odrov, so usmerjene k varčni rabi energije. Ekološko obarvan bo tudi prihod obiskovalcev na prireditev, saj se bodo večinoma pripeljali z vlaki. Posebno pozornost bodo letos posvetili zbiranju odpadne embalaže. Denar, ki ga bodo zbrali na ta način, bodo z vlaganji vrnili v lokalno skupnost.

Poudarek na domači glasbi
Pivo in cvetje za marsikaterega obiskovalca nista glavni razlog za obisk festivala. Številne privabijo zveneča domača in tuja glasbena imena. Letos bo poudarek na domači, slovenski glasbi. Za dobro vzdušje bodo skrbeli Tabujevci, Siddharta in stalnica na festivalu, skupina Šank Rock. Manjkali ne bodo niti »dečki s Sotle«, skupina Mi2. Med tujimi glasbenimi izvajalci velja izpostaviti Joeja Satrianija, enega najslavnejših rock kitaristov na svetu, nastopili bodo še Phil X & The Drills ter Mando Diao.

»Če pijem, grem z vlakom«
Na festival, ki se bo začel 14. julija, bo vse dni mogoče priti z vlakom. Organizatorji so v sodelovanju s Slovenskimi železnicami v sklopu akcije "Če pijem, grem z vlakom" organizirali več kot 300 vlakov. Pričakujejo, da bodo v štirih dneh prepeljali med 20.000 in 25.000 potnikov. Kot vsako leto doslej, bodo obiskovalcem prireditve na voljo ugodne povratne vozovnice. (NS)