februar 21, 2017

Pred vrati festival smeha v celjskem gledališču

Na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje se bodo tudi letos zvrstile najboljše komedije slovenskih gledališč v minulem letu. Priprave na 26. festival Dnevi komedije, ki je edini tovrstni festival pri nas in bo trajal od 2. do 18. marca, so v polnem teku. 

Vpis abonmajev bo v celjskem gledališču do 24. februarja, vstopnice za izven pa bodo na voljo po 27. februarju.

Tudi letos osem tekmovalnih predstav
Na razpis za letošnji festival komedije v Celju se je prijavilo 13 predstav, kar je nekoliko manj kot pretekla leta. „Nad številom prijavljenih predstav smo letos malce razočarani, nikakor pa ne nad kakovostjo, saj so prijavljene komedije odlične,“ je povedala selektorica festivala Tatjana Doma. Izbrala je osem predstav, ki se bodo predstavile v tekmovalnem programu. Dneve komedije bo 2. marca odprla predstava Še vedno mame, v izvedbi SiTi Teatra BTC in Krekerja. Do 18. marca se bodo nato zvrstile predstave: Peter Kušter The Tiger Lillies v izvedbi SNG Nova Gorica, Drama SNG Maribor in Opera SNG Maribor se bosta predstavili z glasbeno komedijo Glorious!, Mestno gledališče Ptuj pa s komedijo Pasji dnevnik – Cucki. Za dobro mero smeha bo poskrbela tudi gledališka uprizoritev legendarne radijske igre Butnskala, ki jo pripravljata Prešernovo gledališče Kranj in Slovensko mladinsko gledališče. Drugi vikend festivala bo sklenila še predstava Tarzan, v izvedbi SNG Drame Ljubljana. Gledališčniki Drame SNG Maribor bodo skušali občinstvo nasmejati s komično dramo Razlogi za srečo, tekmovalni del festivala pa bo zaokrožila komedija Žalujoča družina, v izvedbi gostitelja SLG Celje.

Vrhunec z Jonasom
Dnevi komedije se bodo v Celju tradicionalno končali z netekmovalno predstavo in podelitvijo žlahtnih nagrad. V sklepnem delu festivala bo tokrat nastopil Jonas Žnidaršič z avtokomedijo Jonas. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Nika Leskovšek, režiser Jernej Kobal in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, bo podelila nagrade za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Občinstvo bo sicer vsak večer izbralo žlahtnega komedijanta in komedijantko večera, odločalo bo tudi pri izboru žlahtne komedije po izboru občinstva. (NS)