oktober 2, 2016

20. maj bo svetovni dan čebel

Odbor Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je potrdil predlog slovenskih čebelarjev, da 20. maj postane svetovni dan čebel. Uradno naj bi ga razglasili prihodnjo jesen.

20. maj bo posvečen čebelam. (Foto: ČZS)

Skrbelo jih je za datum
Slovenski čebelarji so podporo pričakovali, vendar ne tako enotne, je po potrditvi povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Za njimi je zdaj najbolj ključen korak, saj jih je enotno podprlo vseh 150 držav članic odbora: "Čaka nas še Svet FAO, konferenca FAO in še naslednje leto jeseni še Združeni narodi," našteva Noč. 20. maj pomeni poklon slovenskemu čebelarstvu. Takrat se je namreč rodil največji slovenski čebelar Anton Janša. "Tu gre za priznanje slovenskemu čebelarstvu, ker je svetovna javnost sprejela ta datum. Največja bojazen je bila, da 20. maj kot datum ne bi uspel," pripoveduje predsednik slovenskih čebelarjev. Je pa tudi sicer naše čebelarstvo v svetu zelo cenjeno. Iz tujine tako so že prišli celo pozivi k ustanovitvi mednarodne čebelarske šole v Sloveniji.

Svetovni dan kot promocija za Slovenijo
Svetovni dan bi pomenil tako promocijo za slovensko čebelarstvo kot tudi nove turistične možnosti, so prepričani čebelarji. Hkrati pa jim bo dan pomagal opozoriti na to, da so čebele ključne za svetovno prehransko preskrbljenost, in se moramo potruditi, da jim omogočimo kakovostno življenje. Če čebele izumrejo, bodo v štirih letih izumrli tudi ljudje, je opozoril že Albert Einstein. Še več pa v pogovoru z Boštjanom Nočem v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Tina Murko Gajšek. (TMG)

Datoteke

Pogovor s predsednikom Čebelarske zveze Boštjanom Nočem