februar 15, 2015

Predsednik Pahor na Stranicah v poklon frankolovskim žrtvam

Na Stranicah je bila včeraj žalna slovesnost ob 70. obletnici poboja 100 frankolovskih žrtev. Venec je med drugimi položil predsednik republike Borut Pahor, slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Tone Kregar.  

Foto: STA (Tamino Petelinšek)

Poboj posledica maščevanja

12. februarja 1945 so nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali sto talcev in jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova. Dogodek velja za enega najhujših zločinov 2. svetovne vojne. Z njim so se maščevali za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je deset dni pred tem padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl.

Mir kot temeljna vrednota

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru med drugim dejal, da zgodovina sredino prejšnjega stoletja sicer opisuje kot čas izjemnega tehnološkega napredka sodobne civilizacije, a hkrati je ista civilizacija takrat dosegla moralno dno. Po njegovih besedah je vprašanje varnosti danes znova v središču pozornosti. "Sam zelo vztrajno in predano stojim na strani vseh tistih držav in mednarodnih sil, ki si prizadevajo za mir in varnost, za mirno reševanje sporov in za to, da bi se svet prebil na višji civilizacijski nivo po mirni poti in varno," je povedal. Na pomen miru je opozoril tudi slavnostni govornik dr. Tone Kregar iz Muzeja novejše zgodovine Celje. Tovrstni tragični dogodki iz zgodovine so po njegovem priložnost, da razmislimo tudi o svoji vlogi v sodobnem svetu in se zavemo nujnosti reševanja sporov tako na medčloveški kot mednacionalni ravni na miren način. (AD)