avgust 13, 2018

Prekolesarimo svet in rešujmo življenja

10. september je svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga bo spremljalo geslo Skupaj za preprečevanje samomora. Temu motu sledi akcija Prekolesarimo svet, v kateri lahko sodelujete že od konca prejšnjega tedna. Cilj je, da ljudje z vsega sveta skupaj prekolesarijo 40.075 kilometrov, kolikor je obseg Zemlje.

Če kolesarite, beležite kilometre in sodelujte v akciji Prekolesarimo svet. Za dober namen ... (Fotografija je simbolna.)

Štetje kilometrov …
Slovenija se akciji Prekolesarimo svet, katere pobudnik je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, pridružuje peto leto, pod okriljem številnih organizacij. Kolesarite lahko kjerkoli in kadarkoli, prekolesarjene kilometre pa vpišite na spletno stran Prekolesarimo svet 2018, kjer najdete tudi podrobnejše informacije o akciji. S skupnim štetjem prekolesarjenih kilometrov želijo širiti zavedanje, da je samomore s sodelovanjem mogoče preprečiti. Z akcijo želijo spodbujati druženje in povezovanje med ljudmi, kar je ključno za preprečevanje samomora. Da bi pa bila akcija čim bolj prepoznavna, so pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije, ki si jih udeleženec lahko natisne ter pripne za oblačilo oziroma na kolo.

Dosedanje akcije uspešne
„Akcije so bile v preteklih letih zelo odmevne po svetu, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov vsako leto preseglo obseg Zemlje,“ je povedala predstavnica Mednarodne zveze za preprečevanje samomora in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM Vita Poštuvan in ob tem dodala: „Vedno znova me ganejo in presenetijo kolesarji, ki na socialnih omrežjih delijo svoje kolesarske podvige.“ Tako vse poziva, da se jim pridružimo. Sicer pa obstaja v Sloveniji več programov, v katerih pomagajo ljudem v duševni stiski. Več o njih najdete TUKAJ. (AD, TB)