april 27, 2018

Premisleki o upih prihodnosti

Spominjamo se pogumnega upora Slovenk in Slovencev proti okupatorju v drugi svetovni vojni. Državna slovesnost ob Dnevu upora proti okupatorju je bila sinoči v Kočevju, kjer je premier Miro Cerar poudaril, da smo Slovenci vedno znali stopiti skupaj, ko je šlo zares.

Spominjamo se Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Iz upora v narodnoosvobodilni boj
Dan upora proti okupatorju, 27. april, ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Kasneje je bilo sicer ugotovljeno, da je do njene ustanovitve prišlo že dan prej, in sicer 26. aprila 1941. Podtalne oblike odpora OF so bile številne − od raznih napisnih in trosilnih akcij do sabotaž in polvojaških dejanj ter napadov na okupatorjeve postojanke. Za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj. In štiri leta kasneje Slovencem priboril svobodo.

Z drugimi, ne proti drugim
Na sinočnji državni slovesnosti v Kočevju je predsednik vlade Miro Cerar spomnil, da je Slovenija preživela veliko težkih časov, a se je iz njih vedno znova izvila. Zato smo, kot je še dejal, lahko upravičeno ponosni, da imamo državo, ki je znala iz upora narediti razlog za slavje. Nauk za današnji dan je po njegovih besedah: z drugimi, ne proti drugim. Premier Cerar si želi, da bi slovesnosti upora prerasle v naše skupne premisleke o upih prihodnosti. Proslave se je prav tako udeležil predsednik republike Borut Pahor. V njegovem uradu bodo na današnji prazničnih dan obiskovalcem odprli vrata, povsod po Sloveniji pa bodo številne proslave in spominski pohodi. (BF)