januar 28, 2019

Premostimo predsodke o demenci

Že 33 tisoč prebivalcev Slovenije pesti demenca, število obolelih pa nezadržno narašča. Ker je pomembno, da je bolezen odkrita v zgodnji fazi, si v združenju Spominčica prizadevajo, da bi bili o njej čim bolje informirani. Po vsej državi vznikajo Demenci prijazne točke, odprli so jo tudi v Slovenskih Konjicah.

Znak Spominčice je poslej tudi na vratih Območnega združena Rdečega križa Slovenske Konjice. Demenci prijaznih točk je že približno 80 po vsej Sloveniji.

Znanje razblinja stigmo
Demenca je epidemija sodobnega sveta, kronična bolezen, ki jo povzroči propadanje možganskih celic, oboleli izgublja spomin, orienetacijo, vse bolj šibko je njegovo mišljenje. Tudi v Slovenskih Konjicah je poslej na voljo Demenci prijazna točka, nahaja se v prostorih območnega združenja Rdečega križa, ki je dejavno v konjiški, zreški in vitanjski občini. Bo dobrodošla pomoč predvsem svojcem oseb z demenco, saj so ob skrbi za dementnega bolnika izpostavljeni psihičnim, fizičnim in čustvenim obremenitvam. Zato potrebujejo ustrezne informacije, znanje in podporo, poudarja Marjeta Artnik in društva Spominčica:

Irena Nečemer iz Območnega združenja Rdečega križa pravi, da bodo za hitro prepoznavanje bolezni usposobili prostovoljce Rdečega križa, preko 200 jih imajo in zelo dobro poznajo razmere na terenu:

V Sloveniji je okoli 33 tisoč obolelih za demenco, v Evropi pa že 8,7 milijona ljudi. Bolezen še vedno spremlja stigma. Zaradi predsodkov se o težavah z demenco mnogi sramujejo govoriti. Zato je cilj Demenci prijaznih točk tudi ozaveščanje in detabuizacija tovrstne bolezni. (BF)