december 18, 2018

Preobremenjeni zdravniki zahtevajo spremembe

Zdravniki, zaposleni v Zdravstvenem domu Celje, so na pristojne naslovili apel, z njim izpostavljajo izredne razmere, v katerih delajo. Specialisti družinske medicine, pediatrije in šolske medicine opozarjajo na pomanjkanje kadra in preobremenjenost zaradi administrativnih nalog.

Zdravniki v Zdravstvenem domu Celje pričakujejo takojšnje ukrepanje pristojnih. (Foto: Radio Štajerski val)

Premalo zdravnikov za zapolnjevanje vrzeli
»Gre za to, da je Zdravstveni dom Celje glede na glavarinsko obremenitev, to pomeni števila vpisanih bolnikov, na drugem mestu po obremenjenosti. Takoj za Sežano,«
 je za naš radio razložil strokovni vodja celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček in hkrati dodal: 



Težava je ob tem predvsem pomanjkanje mladih zdravnikov. Po Dreščkovih besedah imajo razpise za zaposlitev odprte od dve do tri leta. Lani so sicer uspeli zaposliti tri zdravnice, če jih ne bi, najverjetneje ne bi mogli več delati.

Administracija duši delo
Zdravniki v apelu zahtevajo tudi, da jih razbremenijo administrativnih del, ki bi jih lahko opravljale druge službe. Da bi se sami lahko bolj posvetili bolnikom. Pogosto namreč slišijo očitke, da delajo kot po tekočem traku. In kaj želijo doseči z apelom, ki so ga poslali ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zdravniško zbornico?

Prvi ukrep, s katerim bi lahko v najkrajšem času naredili spremembe v pravo smer je po Dreščkovih besedah razbremenitev zdravnikov administrativnih nalog.



V Zdravstvenem domu Celje izvajajo 20 programov, ki jih zaposleni zdravniki pokrivajo oziroma zagotavljajo skupaj z upokojenimi zdravniki in pogodbenimi sodelavci. Drešček ob tem pravi, da ob vsaki odsotnosti oziroma izpadu rezerve nimajo več. Prihodnje leto se sicer obetajo nove upokojitve. (NS)