maj 22, 2019

Prestižna evropska nagrada za celjski arheološki pavilijon

Mestna občina Celje je dobitnica prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino EHA 2019. Prislužila si jo je za Pavilijon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu. Nagrado je Celje v kategoriji konservatorstva prejelo prvo v Sloveniji.

V Pavilijonu na Glavnem trgu ima prostore Turistično informacijski center Celje. (Foto: MOC)

Preteklost in prihodnost z roko v roki
Pavilijon na Glavnem trgu, v katerem domuje tudi Turistično informacijski center Celje, je Mestna občina Celje odprla pred dobrima dvema letoma in pol, v njem je na ogled arheološka zbirka, najdena med obnovo starega mestnega jedra. Odkrite arheološke ostaline so izjemne tako v širšem slovenskem kot tudi v evropskem prostoru. Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman razlaga:

Mestna občina Celje je odkupila opuščeno stavbo in začela snovati načrte za prezentacijo arheoloških najdb. Zasnovo objekta je zaupala arhitektu Nandetu Korpniku, ki pravi, da je nagrada Evropske unije za kulturno dediščino zelo pomembna:

Celje v družbi najboljših
Na nagrado EHA 2019 so ponosni tudi v celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pravi vodja Danijela Brišnik:

V utemeljitvi prestižne nagrade, ki jo podeljujeta Evropska komisija in Europa nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, pa je zapisano, da elegantno zasnovana stavba na Glavnem trgu bogati kulturne vsebine mestnega jedra ter uspešno osvešča prebivalce in turiste o preteklosti Celja. Celjani jo bodo prejeli na podelitvi konec oktobra v Parizu. (NS)