oktober 23, 2018

Prevarantu nakazala 50.000 evrov

Kriminalisti opozarjajo na previdnost pri tako imenovanih direktorskih goljufijah. Na Celjskem so v minulih dneh obravnavali tovrstno goljufijo, kjer je bilo podjetje oškodovano za 50.000 evrov. To pa, kot pravijo, ni osamljen primer.

Nepazljivost nas lahko drago stane.

Elektronska pošta ni bila od direktorja
Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, je zaposlena v enem od podjetij na Celjskem prejela elektronsko pošto, ki naj bi jo poslal njen direktor in jo v sporočilu povprašal, ali razpolagajo z zadostnimi sredstvi na bančnem računu. Po njeni potrditvi ji je neznanec v imenu njenega direktorja posredoval še natančne podatke tuje banke in znesek, ki naj ga nakaže. Zaposlena je v dobri veri, da je naročilo prejela od direktorja, na račun tuje banke nakazala dobrih 50.000 evrov. „Po uspešno izvedeni goljufiji, natančneje nakazilu, je za zdaj še neznani pošiljatelj naslednji dan zaposleni poslal novo naročilo, pri čemer pa je opazila, da je naslov elektronske pošte drugačen, kot ga uporablja direktor in ugotovila, da je šlo tudi v prejšnjem primeru za goljufijo in povzročitev velike premoženjske škode družbi,“ so še zapisali v celjski policijski upravi.

Pri nakazilih je potrebna previdnost
Kriminalisti ob tem pravijo, da se število tovrstnih prevar povečuje, zato opozarjajo osebe, pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi družb oziroma pravnih oseb, da so pri nakazilih izjemno pazljivi. Dobro je treba preveriti elektronski naslov pošiljatelja ter v primeru dvoma pri odgovornih osebah ponovno preveriti resničnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo. „Storilci omenjenih goljufij so zelo iznajdljivi. V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe, obravnavali pa smo tudi že primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabljali zelo podobne elektronske naslove, kot jih slednji dejansko uporabljajo. Največkrat je šlo le za razliko v eni sami črki elektronskega naslova,“ še pravijo v Policijski upravi Celje in dodaja, da v primeru zaznanih poskusov goljufij o tem takoj obvestite banko ter policijo. (AD)