avgust 17, 2017

Previdno! Kmalu se na ceste vračajo šolarji

Začetek novega šolskega leta je pred vrati. Šolarji se bodo morali ponovno privaditi na zgodnje vstajanje, vozniki pa na njihovo prisotnost v cestnem prometu. Policisti in ostale službe, ki skrbijo za prometno varnost, bodo v naslednjih dneh že začeli preventivne akcije.

Da se na ceste kmalu vračajo šolarji, bosta v prihodnjih dneh voznike opozarjali tudi AMZS-jevi maskoti Anja in Zdravko. (Foto: Radio Štajerski val)

Vsaka žrtev preveč
Stanje na področju varnosti šolarjev v cestnem prometu se zadnja leta izboljšuje. Kljub temu je, kot pravi Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, vsaka žrtev preveč. V letih 2015 in 2016 sta v prometnih nesrečah umrla po dva otroka, stara manj kot 7 let, ena žrtev je bila stara med 7 in 15 let. Deset otrok je bilo v teh dveh letih hudo poškodovanih. »Razen enega otroka so bile vse žrtve potniki v osebnem vozilu svojih staršev. Nikakor niso mogli vplivati na svojo varnost. Zato še toliko bolj velja opozorilo, da so starši zgled otrokom in lahko največ naredijo za njihovo varnost,« poudarja Kapun.

Z otroki po šolski poti
Ivan Kapun staršem svetuje, da se pred novim šolskim letom z otrokom pogovorijo in na ta način izvedo, koliko pravzaprav vedo o prometu in prometni varnosti. Z njimi naj se odpravijo po šolski poti, jih opozorijo na posebnosti in nevarnosti, s katerimi bi se najmlajši lahko srečali, ter jim svetujejo, kako naj ravnajo. Ob tem poudarja še, naj bodo otrokom zgled ne le v prvih dneh novega šolskega leta, temveč vse leto. Otroci namreč posnemajo svoje starše in ravnajo tako, kot ravnajo odrasli. Ta poziv velja sicer tudi za ostale udeležence v prometu, kadar so v bližini otroci. V praksi to pomeni, da ne prečkamo ceste, kjer ni prehoda za pešce, ali pri rdeči luči. Še zlasti bodimo pozorni na prvošolčke in rumene rutice, ki se s prometom na ta način srečujejo prvič.

Skupaj za večjo varnost
Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policistov, ki se jim bodo pridružile še druge službe, ki delujejo na področju prometne varnosti. Slovenski policisti in Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) tako v prihodnjih tednih načrtujejo kar nekaj aktivnosti. Na AMZS so se letos še posebej posvetili varnemu prevozu otrok v šolo s kombiji. V Centru varne vožnje na Vranskem so tako danes za tiste šole, kjer šolske prevoze otrok opravljajo z lastnimi kadri ter lastnimi prevoznimi sredstvi, in ne s profesionalnimi vozniki prevozniških podjetij, izvedli brezplačen prilagojen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev. Zanje so pripravili teoretično in praktično usposabljanje na poligonu, kjer so med drugim osvežili znanje o pripenjanju otrok z varnostnim pasom, ravnanju v primeru nesreče in varnemu zaviranju. AMZS bo sicer v naslednjih dneh skupaj z avto-moto društvi v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Piranu, Slovenski Bistrici in Šenčurju na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo. 1. septembra bodo s sloganom »Še 365 dni« poudarili, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka. Nekaj nasvetom policista Ivana Kapuna starši in ostali udeleženci v prometu prisluhnite v spodnem posnetku. (NS)

Galerija slik

Datoteke

POLICISTOV NASVET STARŠEM