maj 28, 2016

Previdno pred klopi

Lepi in topli dnevi vabijo v naravo. A tam na nas preži tudi nevarnost - klopi, z njimi pa verjetnost okužb, ki lahko močno ogrozijo naše zdravje. Pri nas sta najpogostejši bolezni klopov lymska borelioza in klopni meningoencefalitis. Najboljša zaščita je preventiva.

Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi.

Pravočasno se zaščitimo
Slovenija sodi v sam vrh evropskih držav po verjetnosti okužbe s klopi. Vbod klopa je nevaren, saj lahko prenaša več bolezni, pri nas je najpogostejša lymska borelioza, sledi klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Priporočajo ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Možnost okužbe pa lahko pomembno zmanjšamo tudi z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov.

Odstranitev klopa le s pinceto
Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga moramo čim prej previdno odstraniti. Stari recepti naših mam in babic, da klopa zadušimo z vato, namočeno v razne substance, kot aceton, olje ali druga mazila, pri tem niso najbolj priporočljivi. Za odstranitev klopa potrebujemo le pinceto, s katero ga primemo čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če je klop okužen, lahko med sesanjem krvi na človeka prinese povzročitelja bolezni. Kako prepoznamo okužbo in kakšen je potek bolezni, je na spodnjih povezavah pojasnila dr. med. Alenka Trop Skaza, predstojnica oddelka za epidemiologijo na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. (SP)

Datoteke

Epidemiologinja o klopnem meningoencefalitisu

Epidemiologinja o lymski boreliozi