julij 30, 2018

Pri celjskem vrtcu bodo zamenjali nevarno zemljo

Občina Celje začenja sanacijo onesnažene zemljine na igrišču vrtca Tončke Čečeve, na Aljaževem hribu. Podjetje VOC mora dela končati do začetka šolskega leta. Postopek bo podoben, kot so ga že opravili na igrišču vrtca na Hudinji.

V okolici tega vrtca bodo povsem zamenjali zemljo, v kateri so težke kovine. (Foto: MOC)

Zemlja iz naselja Rupe
Iz celjske občine so sporočili, da bo izvajalec na igrišču odstranil pol metra vrhnje plasti zemljine. Na izkopano in očiščeno površino bodo položili geotekstil in 20 centimetrov debelo plast tampona, nanj bodo nasuli okoli 30 centimetrov nove, neonesnažene zemljine in jo zatravili s travnim tepihom. „Zemljo bo pripeljal iz višje ležečega dela naselja Rupe v Šmartnem v Rožni dolini, kjer ni industrije,” še navajajo in dodajajo, da bo po zaključku del opravljen kontrolni monitoring ustreznosti zamenjane zemljine na vse parametre, ki jih določa Uredba o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednosti nevarnih snovi v tleh. Ob tem sporočajo, da bo gradbišče zavarovano s trimetrsko varovalno ograjo, ker bo zaradi delovnih strojev in tovornjakov precej hrupa, pa okoliške stanovalce prosijo za razumevanje.

125 tisoč evrov
Sanacija in ureditev okolice vrtca, za katero bo Mestna občina Celje skupaj s projektno dokumentacijo odštela skoraj 125 tisoč evrov, bosta končani do konca počitnic. „V novem šolskem letu bo vrtec na Aljaževem hribu obiskovalo 55 otrok. Na Mestni občini Celje smo veseli, da jim bomo z zamenjavo zemljine omogočili brezskrbno igro na prostem. Verjamemo, da bodo zadovoljni tudi njihovi starši, ki jih vodstvo vrtca redno seznanja z informacijami o načrtih oziroma poteku projekta,“ so v sporočilu za javnost še zapisali v celjski občini. (AD)