april 13, 2020

Babica Dušica pripoveduje o veliki noči

Vsak "zakaj" ima v življenju svoj "zato". Vsaka reč ima nekje začetek in drugje konec … in slovenska kultura ima vse polno navad, šeg, običajev, pripovedk, legend, ki pojasnjujejo vse, kar je nekdaj begalo človeka. In tudi tisto, kar si še danes težko razložimo.

Dušica Kunaver je pred leti že pripovedovala o šegah in navadah za naš radio. Zelo se je razveselila našega klica in tega, da so nam ona in njene pripovedi v navdih. (Foto: Matjaž Rušt/splet)

Upokojena učiteljica, že dolga leta zbirateljica ljudskega gradiva in znanja, Dušica Kunaver je prava zakladnica zgodb, ki jim radi prisluhnemo tako otroci kot tudi vsi ostali. Pred časom se je odločila, da bogato izročilo naših prednikov približa vsem nam tudi s pripovedovanjem zgodb preko Faceboooka. Njena stran ima naslov Babica Dušica pripoveduje in res vam priporočamo, da se kdaj ustavite pri njej in ji prisluhnete.

Dušicine zgodbe vabijo, opogumljajo, navdihujejo … in prav zato smo se odločili, da jo pokličemo te dni, ko navdihujočim zgodbam in njihovim govorcem še posebej radi prisluhnemo. Dušica Kunaver nam je tako pripovedovala o veliki noči, hkrati pa spomnila, da po dežju vedno posije sonce … in da se bomo tudi iz trenutne situacije lahko marsikaj naučili.

Z Dušico Kunaver, zbirateljico ljudskega izročila in etnološkega gradiva, avtorico številnih monografij o slovenskem ljudskem izročilu, se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prisluhnite jima v pripetem posnetku.