julij 30, 2020

Bi danes za sladico cheesecake z gozdnimi sadeži?!

Če prikimavate, lahko uporabite tale enostaven recept za odlično sladico brez peke. V vročih poletnih dneh nas bo njen osvežilen kiselkasto-sladek okus prav prijetno razvajal. Pa še dela je z njo občutno manj kot z večino ostalih tort.

Lahka poletna osvežitev, ki se je vedno razveselimo. Pa še priprava je enostavna. Njam! (Foto: Štajerski val)

Za osnovo uporabimo:
250 g zmletih piškotov (petit, albert ali kaj podobnega) in
180 g stopljenega masla.

Piškote zmeljemo z mlinčkom za orehe, maslo raztopimo nad ognjem in ga prelijemo po mletih piškotih. Premešamo in damo na dno za torto pripravljenega pladnja in tortnega obroča. Ravno razporedimo maso v piškotno dno torte in z rahlimi pritiski rok poskrbimo, da je plošča enakomerno ravna. Ohladimo.

Sirna sredica torte:
200 g abc sirčka,
150 g mascarpone sira (lahko nadomestimo tudi z grškim jogurtom),
40 g mletega sladkorja,
naribana lupina bio limone + sok te (cele) limone,
sredica vanilijevega stroka (lahko tudi mlet vanilin sladkor),
350-400 ml stepene smetane.

Vse sestavine (razen sladke smetane) gladko zmešamo v skledici. Posebej stepemo sladko smetano in jo na koncu previdno primešamo k sirnemu delu nadeva. Masa se hitro zgoščuje (zaradi limoninega soka se sladka smetana »sesiri«, ampak nič ne skrbite – tako je prav), zato jo hitro dajmo na piškotno osnovo tortice in jo z žlico enakomerno razporedimo po njej. Spet nazaj, v hladilnik!

Sadni del za po vrhu:
500 g sadja (za radijski cheescake smo uporabili mešane gozdne sadeže, lahko pa uporabite tudi katero koli drugo sadje),
3 žlice sladkorja,
5 lističev želatine (če želite, da bo sadni del strjen in ga bo mogoče rezati kot del torte).

Sadje segrejemo, po želji zmeljemo, dodamo sladkor. Če želite, da bo sadni del mogoče razrezati kot del torte, dodamo v toplo sadno zmes razmočeno želatino v lističih. Ni pa nujno - zlasti, če ste pustili sadje v koščkih ali imate radi, da se sadni del pri razrezu »pocedi« čez kos tortice. Sadni del (že kar dobro ohlajen) polijte čez sirno tortno sredico in za nekaj ur vrnite v hladilnik.

Naslednja faza je samo še sladko okušanje in prijetno poletno razvajanje brbončic. Radijcem nam je všeč … in tale današnji »svetovni dan cheesecake-a« je odličen izgovor za sladkanje. Aneda?! (AK)

Galerija slik