april 26, 2020

Lepe tudi v »koronačasu«

Čas epidemije koronavirusa je poskrbel za vrsto sprememb. Pouk od doma, služba od doma, omejeni socialni stiki, okrnjeno javno življenje … in »prostovoljni mus«, da se znajdemo doma. S tistimi, ki so doma, in tistim, kar imamo doma. To velja tudi za razna lepotilna razvajanja.

Za dobro počutje in lep izgled lahko največ naredimo doma. Dokler so kozmetični in frizerski saloni zaprti, nam kaj drugega tudi ne preostane. Nizamo vam nekaj nasvetov, kako se razvajati v času koronavirusa. (slika je simbolična/splet)

Zanimivo je, ko konec koncev človek ugotovi, da lahko marsikaj naredi doma in sam. Da se marsikaj, kar je uporabno tudi za kozmetične namene, skriva v naši kuhinji … in predvsem v pomladni naravi. Predvsem pa, da je najvažneje, da se dobro počutimo v svoji koži … ker nam potem tudi kakšen siv las, okrušen noht ali ne tako zelo sijoča koža ne morejo pokvariti dobre volje.

Seveda pa marsikdo med nami, verjetno smo to večinoma ženske, komaj čaka, da se saloni spet odprejo in da bomo lahko malo pobegnile vsakdanji rutini in se pustile za kakšno urico razvajati. To naj bi se sicer zgodilo že po prvomajskih praznikih, ampak te dni (in kadar koli drugače) lahko še vedno postorimo zase marsikaj kar doma. Za vas sem za par uporabnih informacij povprašala kozmetično strokovnjakinjo Tanjo Janžek iz Salona lepote Annna Marie v Šentjurju; mlado, a zelo uspešno manikerko Nino Fink iz Slovenskih Konjic in eno izmed viharnih frizerskih dam - Majo iz šentjurskega frizerskega salona Vihar.

Kaj lahko same naredimo za svojo kožo in telo?
Kozmetičarka Tanja Janžek je najprej poudarila, da lahko same pravzaprav storimo zase največ. Na razvajanju v kozmetičnem salonu resda dobimo celostno nego, ampak za ohranjanje dobrega stanja kože moramo dan za dnem skrbeti same. Čas koronavirusa seveda ni nobena izjema. In še nekaj … izgovorov bojda ni, ker lahko cel kup čudovitih sestavin za domače razvajanje kože najdemo kar v svoji kuhinji. Tanja, kaj torej lahko storimo zase doma?



med, avokado, naravna olja in že je tu odlična maska za obraz. Ali pa kvas, tonik, žlica jogurta – tudi s to masko bo naša koža zelo zadovoljna … Preizkusite, presenečeni boste, tako kot sem bila jaz. Verjamem pa, da nisem edina, ki jo skrbi še ena stvar … v času, ko smo doma, vsi z veseljem kuhamo, pečemo, preizkušamo nove recepte. In to se zna poznati na naših oblinah. Kakšne recept za razstrupljanje nam je zaupala Tanja Janžek?

Že sestavljate v mislih sestavine za naslednji smoothie?! Po temle pogovoru s Tanjo sem enega od njih – sicer ne ravno ljubiteljica smoothijev – preizkusila tudi sama. Uporabila sem sok pomaranče, pest mlade špinače, šop svežih kopriv in ker sem med miksanjem dobila neustavljiv občutek, da bo tole preveč dobrega zelenjavnega zelenja zame, dodala še eno zeleno jabolko. Veste kaj, končni rezultat mi je bil všeč. In dokler bodo na obronku našega gozda rasle mlade koprivice, bom kar izkoristila in si jih privoščila … takole v smoothiju in tudi poparjene v čaju. Ker je to pravzaprav en prav fajn nasvet! Pa še peš po hribu navzdol (in nato še navzgor) je treba iti ponje, kar tudi ni slabo. 

 Zelen pomladni smoothie bo poskrbel za vse vitamine, ki jih potrebujemo. In resnično pomaga izboljšati počutje - preizkusite! (slika je simbolična/splet)

Kako pa lahko pomagamo nohtom?
Mesec in pol karantene je naredil svoje; naenkrat vse poredkeje vidimo do potankosti urejene gelirane nohte … in trenutno so prav »in« čisto kratko pristriženi, kvečjemu s prozornim lakom ali utrjevalcem polakirani nohtki. Še bolj kot nohti pa so tiste, za katere je te dni zares nujno potrebno narediti kaj dobrega, naše roke. Pogosto umivanje in tudi uporaba razkužil ter rokavic so naredili svoje. Kako poskrbeti za nohte … in za roke, seveda, sem vprašala manikerko, mojstrico geliranih nohtov, Nino Fink iz Slovenskih Konjic.



Pokrajšati, popiliti, uporabljati kakšen dober utrjevalec in kremo za roke. Še kako pomembno pa je pri zdravi rasti nohtov torej tudi prehranjevanje.
Če imate tanke, lomljive nohte, lahko preizkusite tale recept: 1 rumenjak, 3 žlice mleka in žlička medu …. Vse skupaj razžvrkljajte v majhni skodelici in nohte namakajte približno 15 minut. Sperite z mlačno vodo in nanesite olje za obnohtno kožico. Proteini iz jajca in kalcij iz mleka bodo pomagali, da se vaši nohti utrdijo, med pa jih bo malce »pobožal«.

 V tehle koronačasih so čisto moderni tudi naravni nohti; je pa prav, da tako za nohte kot za roke poskrbino z nekaj pozornosti in domače nege. (slika je simbolična/splet)

Za konec pa se oglasimo še v frizerskem salonu. 
V Salonu Vihar iz Šentjurja nam striženje doma po navodilih s spleta res odsvetujejo, ker zna biti, da enostavni triki s škarjicami, ki jih vidimo v kratkih filmckih na youtubu, na nas ne bodo izgledali prav dobro.
Tudi barvanje las doma je lahko zelo delikatna zadeva, še sploh, če to počnete prvič ali če gre za barvanje na svetlo.

Maja nam predlaga, da lasem – zdaj ko smo doma – damo malce več odmora in jih ne umivamo tako pogosto. Kakšen čop, kitka ali figa lahko izpadejo prav šik, lasje pa nam bodo tudi hvaležni. Če imamo le dovolj časa, nam svetuje tudi, da si las posušimo na zraku in pustimo, da si tako lasje odpočijejo od sušilca, kodralnika in likalnika za lase. Če imamo suhe lase, pa si je priporočljivo narediti kakšno domačo oblogo.

 Ko smo doma in ni potrebno, da imamo vsak trenutek frizuro kot iz salona, pustimo lasem, da si malce odpočijejo od pogostega umivanja, sprejev, sušilnika, likalnika in kodralnika. Čop, figa ali kita bodo se bodo za doma čisto dobro obnesli. (slika je simbolična/splet)

Glede na to, da smo že prej brskale po hladilniku in našle nekaj zanimivih živil, ki se dobro obnesejo tudi v kozmetiki, naj omenim, kako si lahko doma pripravimo odlično oblogo za lase: 1 banano, 1 zrel avokado in 1 žlico olivnega olja dobro premešamo s paličnim mešalnikom in takoj nanesemo na celotno dolžino las. Lase zavijemo v plastično folijo in masko speremo po najmanj 30-ih minutah. Lase dobro našamponiramo in za še lepši lesk speremo z jabolčnim kisom. Zelo učinkovita je tudi uporaba koprivove vode, pravi Maja iz Frizerskega salona Vihar. Zanjo potrebujemo 4 žlice posušenih kopriv, ki jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo stati eno uro. Nato tekočino precedimo. Lase prelijemo s koprivno vodo in jo nežno vtrimo v lasišče.

Kar veliko dela imamo, če bomo želele preizkusiti vse te nasvete. Predvsem pa je prav, da se – preden življenje spet zdrsne v ustaljene tirnice – uspemo malce umiriti in najti lepoto in nasmeh v sebi. Prijetne pomladne dneve in ... ostanite zdravi! (AK)