september 10, 2018

Marko Juhant: šola je otrokova služba

September je v šolske učilnice spet pripeljal šolarje in dijake. Nekateri so tega veseli bolj, drugi manj. Učenci se v šoli in ob njej srečujejo z vrsto zagat in težav, starši pa pogosto ne vedo, kako pravilno odreagirati in otroku pomagati. Specialni pedagog Marko Juhant odgovarja na nekaj konkretnih vprašanj glede šole in vzgoje.

Na nekaj konkretnih vprašanj glede šole in vzgoje je za Štajerski val odgovoril specialni pedagog Marko Juhant in poudaril, da je šola otrokova služba.

Otroci so naš največji zaklad … skrbno izbiramo pravljice, oblačila, hrano … in tudi besede zanje. Potem pa pride čas, ko pospremimo naše male zaklade čez šolski prag. Pride čas, ko nam bleščečih oči pripovedujejo, kako zelo fino je bilo v šoli … in jasno, pride tudi čas, ko z vso resnostjo oznanijo, da ne gredo več v šolo, da je branje brez veze … in domov prinesejo prve slabe ocene.

Konkretne dileme, konkretni nasveti
Kako odreagirati ob raznih šolskih in obšolskih nevšečnostih in dilemah, se velikokrat sprašujemo starši. Andreja Kukovič je za nekaj čisto konkretnih vprašanj poklicala Marka Juhanta, specialnega pedagoga za motnje vedenja in osebnosti. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki zdaj v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke. V pripetih posnetkih prisluhnite, kaj svetuje za nekaj najpogostejših težav, ki slej ko prej doletijo vsako družino. Zanimivo branje na temo vzgojnih in šolskih vprašanj ter še več odgovorov na podobna vprašanja pa vas čaka tudi na spletni strani Marka Juhanta, zanjo kliknite TUKAJ. (AK)

Datoteke

Kaj pa telefoni, tablice, računalniki ... kdaj je čas zanje?

Kako reagirati, ko otrok dobi slabo oceno?

Kako vzpodbuditi otroka, ki noče več v šolo?

Koliko dodatnih aktivnosti naj ima otrok?

Kako vzpodbuditi otroka, ki ne želi brati?

Kaj narediti, ko otrok noče pisati domačih nalog?

Ali naj starši sedimo ob otroku, ko piše domače naloge?