januar 5, 2020

Mraz je pritisnil, zaščitimo živali

V teh mrzlih zimskih dneh, ko se temperature spustijo pod ledišče, je treba posebno skrb nameniti domačim živalim. Še posebej bodo toplega in suhega zavetja veseli psi, mačke in perutnina. Pašne živali lahko ostanejo na prostem do – deset stopinj celzija.

Mačke pri nizkih temperaturah potrebujejo toplo zavetje. (Foto: Pixaby)

Mladiče in kratkodlake pse na toplo
Živalim moramo omogočiti bivanje v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem. Posebno pozornost moramo nameniti kratkodlakim psom in mladičem, za pse z debelejšim kožuhom pa so primerne dobro izolirane pasje ute, v katerem je tudi toplo ležišče, razlaga Maja Amon iz Veterinarske bolnice Šentjur:

Prav tako je treba poskrbeti za zdravo in energetsko bogato prehrano živali. Večkrat dnevno jim moramo zamenjati vodo, saj ta v posodi na prostem hitro zmrzne.

Govedo bolje prenaša mraz kot vročino
Pašne živali lahko ostanejo na prostem do -10 stopinj celzija, pri nižjih temperaturah pa jih moramo umakniti v hlev. Zagotovimo jim bivanje v suhem in toplem prostoru ter dovolj krme, sena, slame in seveda svežo pitno vodo, pravi Amonova in ob tem opozarja na nujno zračenje hleva, saj govedo bolj prenaša mraz kot vročino.

Zelo občutljiva na mraz je perutnina. Pri njej moramo predvsem poskrbeti, da ima vedno svežo vodo, prav tako pa je zelo pomembno, da pazimo na prehrano. (SP)