september 20, 2021

Zaživela mreža živih gradov

Kdaj ste nazadnje obiskali katerega od dvorcev ali gradov naši okolici in se potopili v svet grajskih skrivnosti? Gradovi imajo že od nekdaj poseben status, njihove skrivnostne zgodbe burijo duhove in kar kličejo po odkrivanju. V projektu LIVING CASTLES (Živi gradovi) bodo te zgodbe oživele s pomočjo sodobne tehnologije, skrivnosti nekdanjih vladarjev in grajske gospode pa nam bodo bliže kot kadarkoli prej. Tridnevno popotovanje po 7 gradovih je polno skrivnosti, raziskujemo pa jih lahko sami, v krogu družine ali v manjši skupini.

Stari grad Varaždin. (Foto: Štajerski val)

Z izvajanjem projekta Living castles so pričeli leta 2018, zaključuje pa se z letošnjim septembrom. V projektu sodeluje 8 partnerjev: Međimursko veleučilište v Čakovcu kot vodilni partner in projektni partnerji Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja in Proteus d.o.o.

V mrežo »živih« gradov pa so vključeni naslednji gradovi in dvorci: Dvorec Rakičan, Ptujski grad, Celjski grad, Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, Dvor Veliki Tabor in Dvorec Oršić v Gornji Stubici. V projektu so oblikovali skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev in čezmejni turistični produkt.

Living castles je oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine. Glavni cilj projekta je povečati privlačnost in ekonomiko gradov in dvorcev. Na gradove vabijo označevalne table s skupno podobo, izvajajo se skupne promocije ter skupni tematski dogodki, ki popestrijo stalno ponudbo gradov in dvorcev. Projekt veliko pozornost namenja iskanju rešitev, kako s sodobno IKT opremo (hologramske projekcije, VR očala, video mapping), obogatiti ponudbo in obiskovalcem ponuditi boljšo doživljajsko izkušnjo.

V projekt Living Castles je vključenih 7 gradov in dvorcev v Sloveniji in na Hrvaškem: Dvorec Rakičan, grad Ptuj in Celjski grad (na fotografiji) Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, Dvorac Orešić in dvor Veliki Tabor. 

Gre za čezmejni projekt Interreg, celotno območje, vključeno v projekt, pa odlikuje bogata kulturna dediščina, predvsem na področju gradov in dvorcev, ki se trenutno promovirajo sami ali v sklopu promocijskih mest.

VR očala, del IKT opreme, s katero opremili posamezne zgodovinske točke v okviru projekta Living Castles. 

Doživite čezmejne grajske skrivnosti ter turistično ponudbo, oblikovano za tri ciljne skupine: družine, kulturni turisti in skupine. E-brošura z opisom produkta je dosegljiva na spletni strani projekta. Produkt je oblikovan tako, da turista v treh dneh popelje po vseh gradovih in dvorcih mreže LIVING CASTLES, prav tako pa mu ponudi zanimiva doživetja v gradovih in dvorcih ter njihovi okolici. Obiskovalci lahko gradove in dvorce obišče tudi po svoji poti, pri čemer si lahko pomaga z ilustriranim zemljevidom LIVING CASTLES.

Edinstveno popotovanje po 7 gradovih
Vsak grad za svojimi zidovi skriva zgodbe svoje preteklosti, ki čakajo na obiskovalce, da jih odkrijejo. Poseben poudarek so v okviru projekta namenili čezmejni doživljajski družinski ponudbi, ki je še posebej pomembna za vse gradove in dvorce vključene v mrežo »živih« gradov.  Za družine z otroki so organizatorji namreč pripravili poseben izziv: obiščite vseh sedem gradov, vključenih v projekt, in na vsakem od gradov vzemite en košček sestavljanke. Ko boste obiskali vseh sedem gradov in zbrali vse dele otroške sestavljanke, boste v dar prejeli brezplačno plišasto igračko, dobrega grajskega duhca, v spomin na grajske pustolovščine. Zanimive legende in zgodbe vključenih gradov in dvorcev pa boste lahko prebirali tudi v Knjigi pripovedk o gradovih, ki bo izšla konec meseca.

Z različnimi aktivnostmi želijo pritegniti predvsem otroke in družine. 

Naj bo tale sestavek kot namig za izlet in posebno grajsko doživetje za posameznike, družine ali manjše skupine. Zgodbe gradov in dvorcev so resnično zanimive in odkrivanje njihovih  skrivnosti je lahko za vse nas pravi izziv. (KŽ)