oktober 29, 2022

Na grob le ena svečka, ostali denar za šentjurske gasilce

V nekaterih slovenskih krajih in mestih je pred letošnjim prvim novembrom – dnevom spomina na tiste, ki jih ni več nami – znova akcija »Manj svečk za manj grobov«. Ima ekološko, pa tudi humanitarno noto.

V zameno za prostovoljni prispevek boste dobili zastavico sočutja, letos v Šentjurju pa boste lahko prvič izbrali tudi spominski kamenček, pri poslikavi je sodelovalo več društev in posameznikov. (Foto: splet)

V akciji Manj svečk za manj grobov ljudi spodbujajo, naj denar, ki bi ga ob 1. novembru zapravili za kupe sveč, raje namenijo v dobrodelne namene, na grobove pa raje položijo kakšno drugo obeležje, ki ne onesnažuje okolja. »Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo,« pravijo v Fundaciji Svečka.

Akcija je v več slovenskih mestih in krajih, tudi v Šentjurju, kjer je v teh dneh stojnica pri šentjurskem pokopališču. Koordinatorica tamkajšnje akcije Mihaela Rožej razlaga:

In komu bodo letos namenili izkupiček, ki ga bodo zbrali s prostovoljnimi prispevki?

Prostovoljci – med njimi bodo tudi gasilci – vas na stojnici pri šentjurskem pokopališču pričakujejo ves konec tedna, na praznični ponedeljek ter tudi še na 1. november dopoldne.

V akciji »Manj svečk za manj grobov« iz našega dela države sodeluje tudi Vojnik, tam bo stojnica od jutri pa do torka, zbrani denar pa bodo namenili šolskemu skladu vojniške osnovne šole. (AD)