maj 18, 2020

Drugi začetek šole: kje največ skrbi?

Danes vrata ponovno med drugim odpirajo osnovne šole, a le za učence prve triade ter srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit. Šolniki so imeli v minulih tednih precej pomislekov glede pravil, ki bodo veljala za preprečitev širjenja covid-19. Mi smo preverili, kaj na to pravijo v Celju in Slovenski Bistrici.

Učitelji bodo morali maske nositi ves čas. (Fotografija je simbolična.)

Kako bodo nova pravila razumeli otroci?
V minulih tednih je bilo iz vrst zaposlenih v vzgoji in izobraževanju slišati mnoge dvome in skrbi, glede nepopolnih navodil in pomisleke glede ponovnega odpiranja šol v času, ko je novi koronavirus še med nami in za preprečitev njegovega širjenja veljajo posebni ukrepi. Nekaj pomislekov izpostavlja vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol in ravnateljica Osnovne šole Frana Kranjca, Danica Šalej:

Ob tem še dodaja, da so se potrudili, da so upoštevali vsa priporočila in da bodo skušali otrokom bivanje v šoli karseda olajšati in narediti prijetno. Sicer pa pravi, da pouka ne bi bilo, ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečitev širjenja okužbe, možno izvesti, če bi se v šole vrnili vsi učenci:

Šolanje na daljavo je torej dobro steklo, a ima Šalejeva v primeru jesenskega drugega vala epidemije in izvedbe šolanja na daljavo, ko bo pred učenci in učitelji precej daljši del šolskega leta, več pomislekov:

V Celju je sicer devet javnih osnovnih šol, ki jih v tem šolskem letu obiskuje 4120 učencev, od tega je 463 prvošolčkov.

Maturantje le na priprave na maturo

Danes se v šolske klopi vračajo tudi maturantje in dijaki zaključnih letnikov. Vrnitev v šole zaradi ukrepov, kot so nošenje mask in ohranjanje razdalje, kar nekaj pomislekov povzroča v vodstvih osnovnih šol, saj se tam vračajo najmlajši učenci. Takšnih skrbi srednje šole nimajo, saj gre že za mladostnike, pravi ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica Iva Pučnik Ozimič. Ob tem dodaja, da bo pouk potekal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

Pravi pa, da bo vrnitev v šole za maturante dobrodošla. Zakaj?

 

Sicer pa poudarja, da bodo v šoli potekale izključno priprave na maturo za obvezne in izbirne maturitetne predmete. (TMG, NS)