december 18, 2021

Ne samo medenjake, letos pečemo praznične išlerje!

Letos je leto medenjakov. Če malo pogledate po spletnih straneh in revijah za peko prazničnih piškotov, vam bo to čisto jasno. In ne navadni medenjaki, letos so »in« medenjaki, ki pobarvani v raznobarve icing kreme, pripovedujejo cele zgodbe. Ali čarajo na medene piškotke ledene rože in pravljične čipke! Osupljivo, res.

Priznam, da so nebeško lepi, ampak njihova izdelava vam bo ukradla kar veliko časa … in tudi precej spretni dekoraterji morate biti zanje.  No, zlasti čas zna biti dandanes kar težava.

Če bi radi, da vaš dom kljub temu zadiši po domačih piškotih, čokoladi in bogatem prazničnem okusu, vam letos predlagam …. išlerje! Ste jih že kdaj poskusili narediti? Gremo po vrsti.

Najprej pripravimo osnovo zanje – orehove valjane piškote. Potrebujemo:

  • 500 g presejane mehke moke,
  • 1 pec. prašek,
  • 360 g masla,
  • 200 g sladkorja,
  • 2 vanilin sladkorja,
  • 7 do 8 žlic mleka,
  • pol male žličke cimeta,
  • 200 g fino mletih orehov.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo (masla ne topimo!) in ga pustimo, da vsaj uro in pol počiva. Nato testo na pomokani površini razvaljamo in izrežemo piškotke. Pečemo jih na papirju za peko (180° C, slabih 10 minut). Ohladimo jih na rešetki in naredimo kremo, s katero bomo po dva in dva sestavili v malce višji, zelo okusen in čudovito krhek piškot.

Krema za išlerje:

  • 500 ml smetane za stepanje,
  • 400 g jedilne čokolade,
  • 50 g masla,
  • 2 žlički ruma.

Naredimo kremo: smetano zavremo in vanjo vmešamo nalomljeno čokolado, rum in maslo. Mešamo toliko časa, da se maslo in čokolada stopita. Kremo odstavimo s toplote, ko je mlačna, pokrijemo in dobro ohladimo (najbolje je to storiti v hladilniku čez noč). Ohlajeno maslo stepamo z mešalnikom, dokler njena količina ne naraste. Krema postane puhasta in se v njej vidijo sledi metlic. Ne stepajte predolgo, saj se lahko sesiri! Zdaj dajte kremo v dresirno vrečko, enakomerno nabrizgajte na en piškot in kremo pokrijte z drugim piškotom. Pustite na hladnem.

Čaka samo še zaključni del – pomakanje išlerjev v čokoladno glazuro.

Jedilno čokolado, lahko pa tudi kar čokoladno glazuro, raztopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo maščobo.

Piškote, obrnjene navzdol, pomočimo v čokoladni obliv. Biti moramo počasni in nežni, saj so piškoti zelo krhki. Odlagamo jih na papir za peko ali mrežico za ohlajanje. Ko se glazura posuši, manjka samo še praznična dekoracija.

Išlerje lahko posujemo z mandljevimi lističi, drobljenimi lešniki, tičino rožicami, snežinkami, čokoladnimi ostružki … naj ima vaša domišljija prosto pot, navdih pa naj vam bodo najlepši družinski prazniki. Čas, ko boste razvajali svoje najdražje tudi s kraljevskimi išlerji. Mmmmmm …. Naj vam čudovito uspejo. AK