marec 8, 2021

O ženskah - od imen do plač in sprememb med epidemijo

Mednarodni dan žensk je, s katerim praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. V kakšnem položaju so ženske pri nas in kako je na to vplivala pandemija novega koronavirusa, je preveril statistični urad.

Kaj o ženskah, njihovem delu in življenju pravijo številke? (Foto: Pixabay)

V povprečju stare 45 let
V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije 1.045.00 žensk, ki tako predstavljajo 49,8 odstotka prebivalcev naše države. Med njimi je šest odstotkov deklic, mlajših od šest let, 9 odstotkov jih obiskuje osnovno šolo, sedem odstotkov pa je dijakinj in študentk. Največ, 39 odstotkov žensk, je zaposlenih ali samozaposlenih, štirje odstotki prebivalk Slovenije so brezposelni, 29 odstotkov predstavljajo upokojenke, 6 odstotkov pa je žensk, ki so drugače neaktivne.

Giphy

Ženske so v povprečju v Sloveniji stare 45,1 leta, kar je tri leta več od povprečne starosti moških. Prvo poroko ženske povprečno zabeležijo, ko so stare 30,7 leta. Povprečna starost ženske pri rojstvu prvega otroka pa je 29,6 leta. Največ jih nosi ime Marija, Ana in Maja. Med ženskami, rojenimi od leta 2000 naprej, pa so najbolj pogosta imela Eva, Nika in Sara. Deklica, rojena leta 2019, je lahko ob rojstvu pričakala, da bo dočakala 84,2 leta – deček rojen takrat, pa 5,7 leta manj.

40 odstotkov menedžerjev so menedžerke
Ob tem statistični urad opaža še zanimivost: leta 2019 je prvič v 160 letih zbiranja podatkov, število moških preseglo število žensk. Poleg Slovenije je več moških kot ženske le še v Luksemburgu ter na Malti in Švedskem. V Sloveniji je sicer žensk manj kot moških do 61. leta. Za tem ženske prevladujejo.

Ženske sicer predstavljajo slabo polovico delovno aktivnih državljanov. Konec lanskega leta jih je bilo 449.000, med njimi 90 odstotkov zaposlenih, 10 odstotkov pa samozaposlenih in pomagajočih družinskih članic. Skoraj polovica delovno aktivnih žensk je imela terciarno izobrazbo. Ženske so na vodilnih mestih v manjšini, a se ta delež počasi veča. Leta 2019 je bilo v Sloveniji med menedžerji in menedžerkami 40 odstotkov žensk, kar Slovenijo uvršča na četrto mesto v Evropski uniji.

Giphy

Epidemija prinesla čakanje na delo
Je pa kar nekaj sprememb prinesla epidemija, ki je zaznamovala minulo leto. Običajno so bile ženske z dela odsotne zaradi dopusta, bolezni ali poškodbe ter zaradi materinskega oz. starševskega dopusta. V prvem valu epidemije med aprilom in junijem lani pa je bila na čakanju na delo skoraj polovica vseh delovno aktivnih žensk. V drugem valu je bil ta delež še višji, 27 odstotkov žensk je bilo odsotnih z dela. Je pa tudi v teh izrednih razmerah stopnja brezposelnosti med ženskami nekoliko višja od brezposelnosti med moškimi. V zadnjem četrtletju leta 2020 je bilo brezposelnih 5,7 odstotka aktivnih žensk in 4,6 odstotka aktivnih moških.

Družbena omrežja uporablja več žensk
Epidemija je povečala tudi pomen uporabe spleta. Na začetku minulega leta je sicer internet redno uporabljalo 86 odstotkov žensk, starih od 16 do 74 let. Med moškimi ga je uporabljal odstotek več. Vsak dan ali skoraj vsak dan pa je internet uporabljalo 77 odstotkov žensk te starosti in 75 odstotkov moških. Je pa lani porast doletel tudi spletno nakupovanje. Leta 2010 je vsaj en spletni nakup opravilo manj kot tretjina žensk, starih 16–74 let, v 2020 je bilo takih že 67 odstotkov žensk in 69 odstotkov moških.

Giphy

Ob tem je pametne telefone v začetku minulega leta uporabljalo 81 odstotkov moških in 78 odstotkov žensk, starih od 16 do 74 let. So pa ženske lani pametne telefone v večji meri uporabljale za e-pošto, brskanje po spletu in uporabo družbenih omrežij. Ta uporablja kar 70 odstotkov uporabnic pametnega telefona. Med moškimi pa je ta delež 57-odstoten. (TMG, vir: Surs)