november 18, 2021

Petkov zajtrk naj bo tradicionalno slovenski

Tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Jutrišnji dan bomo tako začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga letos spremlja slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Zdrav tradicionalni slovenski zajtrk Naj bi takšen tudi vaš. (Foto: FB Tradicionlani slovenski zajtrk)

Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom je namenjen ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil od blizu. V projekt so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi, se mu pa pridružujejo tudi v vse več podjetjih. Tudi na Štajerskem valu bomo jutri jedli zdrav tradicionalni slovenski zajtrk, v družbi VIP gostje Ljubice Špurej Jazbinšek, voditeljice narodnozabavnih oddaj in članice skupine Zaka pa ne.

Kot poudarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, želijo z akcijo med drugim ozaveščati, da hrana ne zraste v trgovini. »Zavzemamo se, da se zavedanje pomena slovenskih kmetov, ki pridelujejo hrano, prenese na celoten sektor javnega prehranjevanja ter vzpostavi čim več dolgoročnih partnerstev med kuhinjami in kmetijami. Ob tem se je treba zavedati tesne povezanosti kmeta in narave, ki sodelujeta pri pridelavi hrane. Hrane, ki je za pot od njive ali hleva do porabnika potrebovala čas, ki se meri v urah in minutah. Zavedanje tega, da gre pri tem tudi za najbolj racionalno rabo okolja v smislu okoljskih obremenitev,« razlagajo.

Mi smo o pomenu kupovanja hrane, ki zraste ozirom je pridelana v naši bližnji okolici, spregovorili z vodjo službe za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbirnici Slovenije, Gabrijelo Salobir. Prisluhnite v pogovoru z Jasmino Levičar, v spodnjem posnetku.