junij 13, 2022

Pred potovanjem v tujino preverite osebne dokumente!

Pred nami je poletje, bližajo se tudi šolske poletne počitnice. Marsikdo se bo na oddih odpravil v tujino, pri tem ne pozabite pravočansno preveriti veljavnosti osebnih dokumentov.

Brez veljavnega dokumenta vas ne bodo spustili na tuje. (Foto: Štajerski val)

Na ministrstvu za notranje zadeve pred dopustniškim časom opozarjajo, da preverite veljavnost svoje osebne izkaznice ali potnega lista, da lahko, če vam je dokument že potekel, pravočano naročite novega. V tem letu veljavnost namreč poteče skoraj 126.000 osebnim izkaznicam in 58.000 potnim listom.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko sicer vložite na katerikoli upravni enoti v državi in ne nujno na upravni enoti stalnega prebivališča. »Priporočamo, da vlogo vložite vsaj 10 dni pred dnevom potovanja. V nujnih primerih ali stiski, ko dokument potrebujete hitreje, lahko prosite za nujno (prioritetno) izdelavo dokumentov. V tem primeru bosta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v enem delovnem dnevu. Za takšno izdelavo dokumenta nastanejo dodatni stroški, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso,« ob tem pravijo na notranjem ministrstvu.

Ob tem staršem še posebej priporočajo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času. Pri tem opozarjajo, da potrebuje otrok za prehod meje svoj potni list oziroma osebno izkaznico. Vlogo za izdajo dokumenta za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik, prav tako na katerikoli upravni enoti.

Sicer pa spomnimo, da smo v marcu v Sloveniji dobili nove, biometrične osebne izkaznice. Kaj prinašajo, kaj potrebujete za njeno izdelavo in koliko stanejo, smo že poročali, preverite TUKAJ. Sicer pa lahko še več o osebnih dokumentih izveste TUKAJ. (AD)