oktober 31, 2020

Med koronakrizo več privarčujemo

31. oktober je svetovni dan varčevanja. Namenjen je promociji in ozaveščanju javnosti o pomembnosti varčevanja za sodobna gospodarstva ter za posameznike. In kako varčni smo Slovenci?

Kako pa vi varčujete? S pomočjo prašička? (Foto: Pixabay)

Slovenci med bolj varčnimi
Po zadnjih podatkih Eurostata, ki jih je pod drobnogled vzel Statistični urad Slovenije, sta imeli v lanskem letu najvišji stopnji varčevanja že tradicionalno Švedska (18,5-odstotno) in Nemčija (18,4-odstotno). Občutno manjša deleža razpoložljivega dohodka so za varčevanje namenila gospodinjstva v Litvi (4,1 %) in Španiji (6,3 %). Slovenija se s 13,3-odstotno stopnjo bruto varčevanja uvršča na sedmo mesto med opazovanimi državami, stopnja bruto varčevanja je pri nas tako že sedmo leto zapored višja od povprečja v Evropski uniji. Slovenska gospodinjstva pri svojih naložbenih odločitvah ostajajo konservativna in nenaklonjena tveganjem.

Iz grafa je razvidno, da so lani imela slovenska gospodinjstva največ finanlnih sredstev v gotovini. (Foto: SURS) 

Manj zadolženi
Sicer pa se upočasnjuje rast posojil gospodinjstvom. V Sloveniji zadolženost gospodinjstev ostaja za polovico nižja v primerjavi s povprečjem v evrskem območju in Evropski uniji (44, 4 %). Po tem kazalniku so gospodinjstva v Sloveniji manj zadolžena, kot so v povprečju vsa gospodinjstva v evrskem območju (92,6 %) in v Evropski uniji (99,0 %), a imajo precej nižje neto finančno premoženje.

In kako vpliva koronakriza?
Zaradi pandemije covida-19 se je v prvem polletju letošnjega leta okrepilo varčevanje v vseh evropskih državah, razen na Švedskem. Stopnje bruto varčevanja gospodinjstev se je najizraziteje zvišala na Irskem (za 14,0 odstotne točke), sledile so Združeno Kraljestvo (za 12,4 odstotne točke), Španija (za 10,0 odstotne točke) in Slovenija (za 9,8 odstotne točke), najmanj izrazito pa na Češkem (za 4,5 odstotne točke). (JB)


Primerjava bruto varčevanja v gospodinjstvih med državami, ki kaže, da se je varčevanje v letu, ko se je začela koronakriza, praktično povsod povečalo. (Foto: SURS)

Še podrobnejše podatke o varčevanju najdete TUKAJ. (JB)