januar 17, 2020

Telefon za volanom lahko spremeni ali konča življenje

Policisti po vsej državi so v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa v ponedeljek začeli preventivno akcijo, traja do 26. januarja. Z njo voznike opozarjajo, da telefoniranje ne sodi za volan, čeprav ugotovitve kažejo, da to počne večina voznikov.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Še huje je med pisanjem SMS sporočila, saj voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. (Foto: Radio Štajerski val)

Lani rekordno število kršitev
Policisti še do 26. januarja poostreno nadzirajo, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, denimo slušalke, tablice, prenosne računalnike. Lani so zabeležili rekordno število ugotovljenih kršitev, pravi vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun



V letu 2019 je namreč policija ugotovila več kot 31.000 kršitev, izdala dobrih 28.000 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter izrekla 3.150 opozoril voznikom. Kot pravijo na Agenciji za varnost prometa (AVP), je število kršitev od začetka desetletja višje za kar 70 odstotkov, posledično pa je število izrečenih glob zraslo za dobrih 80 odstotkov. Ugotovitve torej kažejo, da je problematika uporabe mobilnih telefonov v prometu vedno bolj pereča.

Večina voznikov s telefonom za volanom
AVP je v letu 2016 izvedla raziskavo, ki je pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Več mednarodnih študij je medtem dokazalo, da uporaba telefona med vožnjo negativno vpliva na reakcijski čas in poslabšuje voznikovo zaznavanje okolice. Na agenciji pravijo, da je tudi njihova zadnja raziskava potrdila, da mobilni telefoni med vožnjo pomembno preusmerjajo voznikovo pozornost. Vozniki imajo dokazano daljši reakcijski čas za zaznavo in odziv na nepredvidene dogodke, ne zmorejo vzdrževati enakomerne hitrosti vožnje, imajo zmanjšano vidno polje in vozijo s krajšimi varnostnimi razdaljami. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Še huje je med pisanjem SMS sporočila, saj voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Vse to so pomembni dejavniki tveganja, ki lahko botrujejo nastanku prometne nesreče.

V trenutku se lahko spremeni vse
Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, poudarjajo na AVP. A tudi to ni povsem varno, saj lahko prav tako odvrača pozornost voznika, kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme. Če boste boste med vožnjo uporabljali telefon in vas bodo pri tem ujeli policisti, vam grozi globa 120 evrov. Policija in AVP tako svetujeta: "da telefonski klic, pošiljanje sporočil ali e-pošte udeleženci v prometu opravijo na primernem mestu, kar seveda ni denimo med čakanjem na rdeči luči ali pred železniškim prehodom. Enako velja tudi za uporabo družbenih omrežij. Klic, sporočilo, všeček ali čivk na družbenih omrežjih naj udeleženci opravijo varno, saj ni nič tako nujno, da ne bi moglo počakati. Trenutek nepozornosti v prometu, ki ga namenijo za pregledovanje družbenih omrežij, klic, pošiljanje elektronske pošte ali sporočila, njim ali drugim udeležencem v prometu lahko za vedno spremeni življenje." (NS)