april 10, 2022

Z malimi koraki za manj odpadkov

Vsi se zavedamo, da je količina hrane, ki jo zavržemo v vsakem posameznem gospodinjstvu, enostavno prevelika. Vsako leto na svetu zavržemo na milijone ton hrane. Do nje se skratka obnašamo tako, kot da je samoumevna in praktično brezplačna. Ampak hrana je veliko preveč dragocena za tako ravnanje. Lahko jo shranimo, predelamo, recikliramo, ko ne gre drugače, pa kompostiramo. In v nobeni od teh izbir hrane ne gre v nič.

V Sloveniji zavržemo skoraj 144.000 ton hrane letno. Veliko previsoka številka, kajne? (Slika je simbolična.)

Skupaj s podjetjem JKP Slovenske Konjice smo vam v aprilu pripravili nekaj zelenih nasvetov prav na to temo. Če dobro pomislimo, je kompostiranje v bistvu posnemanje narave. Gozdov, travnikov, pašnikov nihče ne gnoji, pa lepo uspevajo. Narava vse organske snovi pretvori nazaj v gnojilo za še žive rastline. Res pa je, da iz gozdov in naravnih travnikov ničesar ne odnašamo, zato se vse spet spremeni v hrano za gozdne rastline. Prav tako je res, da na travnikih s košnjo odnašamo del organske mase, ki bi jo morali nadomestiti z gnojenjem, česar pa mnogi ne naredijo. Z naših vrtov vsako leto odnesemo skoraj vso maso, po drugi strani pa si želimo kar največji pridelek. Odlično nadomestilo je kompost. Zakaj in kako ga lahko naredimo, nam je povedala Kristina Marguč iz JKP Slov. Konjice.

Zadnji podatki kažejo, da v Sloveniji zavržemo skoraj 144.000 ton hrane letno. Največ hrane med odpadki pristane, ker porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in pripravimo več hrane, kot je potrebujemo, ostankov pa ne znamo s pridom izkoristiti. Z majhnimi spremembami pri načinu, kako nakupujemo, pripravljamo in razmišljamo o hrani, lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in storimo nekaj dobrega zase, za okolje in ne nazadnje tudi za našo denarnico. Tudi tu nam svetuje Kristina Marguč iz JKP Slov. Konjice.

Pred nami je praznični, velikonočni teden. Marsikdo bo še malce skrbneje kot sicer počistil svoj dom. Imejmo v mislih, da lahko odvečne stvari, tudi posodo, pohištvo in oblačila z malo truda predelamo, morda komu poklonimo, ali pa oddamo v katerem od reuse centrov širom po Sloveniji. Tudi v JKP Slov. Konjice ga imajo in bodo veseli, če boste pripeljali svoje odvečne stvari k njim.

Glede na to, da so pred nami velikonočni prazniki, ko po navadi ostane veliko hrane, vam predlagamo, da se tokrat potrudite in res skrbno načrtujete, kaj boste jedli, kdaj, koliko vas bo in kakšno količino hrane zares potrebujete. Mimogrede, tudi jajčnih lupin nikar ne zavrzite. Vsebujejo zelo veliko snovi, ki jih potrebujemo tako ljudje kot tudi naši vrtovi. Kako jih uporabimo?

Sicer pa tudi med prazniki bodimo kreativni z mislijo, da je zeleno lepo … in da je naša dolžnost ohraniti planet Zemlja čim bolj neokrnjen tudi za prihodnje generacije. In lepe praznike vsem! (AK)