oktober 28, 2020

Za vrtove, prijazne vsem njihovim prebivalcem

Ljubitelji vrtnarjenja, ste v svojem vrtu poskrbeli za njegove raznolike prebivalce – rastlinske in živalske? Biodiverziteti najbolj prijazen vrt iščeta Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Nacionalni inštitut za biologijo. Kakšen vrt je to in kako ga negujemo?

Za vrtove, prijazne vsem njihovim prebivalcem

Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Nacionalni inštitut za biologijo pripravljata natečaj, na katerem bosta izbirala biodiverziteti najbolj prijazen vrt. Na natečaj se lahko s svojimi vrtovi prijavijo vsi, ki imajo vrt ob hiši, pa tudi tisti, ki vrtnarijo na terasi ali balkonu, dodali so tudi kategoriji šolskih in društvenih vrtov. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta pravi, da bo komisija posebej pozorna na prisotnost invazivnih vrst v vrtovih ter na to, kako v njih sobivamo tudi z njihovimi živalskimi prebivalci:


Prebivalcem naših vrtov lahko pomagamo tako, da imamo sicer urejen, a ne sterilen vrt, pravi Ravnjakova.

V naših vrtovih se sicer najpogosteje srečujemo z nekaterimi pticami, ježi, kunami, tudi kakšna kača zaide tja. Zakaj pa je to sobivanje tako pomembno?

Prijave zbirajo do 20. decembra, zmagovalce pa bodo razglasili jeseni prihodnje leto. Še podrobneje pa Blanki Ravnjak prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG, foto: Pixabay)

Datoteke

Blanka Ravnjak o natečaju