Pripovedovalke legend o Šmarju

21.10.2019

Utrinek s tematskega sprehoda Kaj pa če je vse res? ( Foto: Žan in Žiga Lah Koštomaj)

V Muzeju baroka Šmarje je bila 6. Šola interpretacije dediščine v organizaciji KD Legende. Udeleženke so raziskovale možnosti pripovedovanja lokalnih legend v povezavi s tematskim vodenjem. Tako je nastal tudi končni produkt, tematski sprehod Kaj pa če je vse res?.

Zgodba se nikoli ne pove dvakrat enako
Tokratna Šola interpretacije dediščine, ki jo je že 6. organiziralo KD Legende, je bila posvečena pripovedništvu, tematskemu vodenju in interpretaciji dediščine. O osnovah pripovedništva je udeležence najprej poučila članica Legend in pripovedovalka v skupini Vodnikovih 9 Teja Peperko, ki je poudarila, da je čar pripovedništva, da zgodbe postanejo za trenutek last pripovedovalca in da se zgodba nikoli ne pove dvakrat enako.

Zgodbe in ljudske pripovedi iz Šmarja
"Kot osnovo letošnje Šole interpretacije dediščine so članice Legend raziskale in zbrale lokalne zgodbe in ljudske pripovedi iz Šmarja, ki so služile kot temelj ustvarjanju v soboto. Udeleženke so si najprej ogledale teren in spoznale naravno in kulturno dediščino, ki se navezuje na zgodbe. Veliko zgodb je vezanih na graščino Jelšingrad in močvirnata oz. vodnata tla, ki so značilna za to območje. Nekatere zgodbe so se dotikale bajeslovnih bitji kot so Ajdi, Ajdovske deklice in rdeči možiček, spet druge so segale v zgodovino in povzemale resnične dogodke kot so turški vpadi in kuga," so sporočili iz KD Legende. 

Na vodenem sprehodu po Šmarju
Šola interpretacije dediščine se je zaključila z vodenim sprehodom z naslovom Kaj pa če je vse res?. Pot je obiskovalce izpred Muzeja baroka Šmarje vodila med osmimi točkami in pri vsaki jih je pričakala pripovedovalka z izbrano zgodbo. Točke je povezovala osrednja vodnica in pripovedovalka, ki je vsaki točki dodala tudi zgodovinsko ozadje. "Udeleženke osme šole interpretacije so poudarile, da so v dnevu in pol ustvarile čudovit dogodek, ki je bil namenjen raziskovanju metodologije in snovanju novih turističnih produktov, ki temeljijo na doživljanju naše naravne in kulturne dediščine skozi prizmo lokalnih zgodb," pravijo v KD Legende in dodajo, da je tema očitno zelo aktualna, saj je privabila udeleženke iz vse Slovenije. (SP)
Štajerski val v sliki