april 1, 2016

Prometna varnost na Celjskem lani slabša

Prometna varnost na območju celotne Policijske postaje Celje se je lani poslabšala. Zgodilo se je več prometnih nesreč, več je bilo poškodovanih, tudi število smrtnih žrtev je zaskrbljujoče. Letos bodo celjski policisti napore še bolj usmerili v zagotavljanje večje prometne varnosti.

Zaskrbljujoča vzroka prometnih nesreč na Celjskem ostajata alkohol in hitrost. (Fotografija je simbolična.)

Alkohol in hitrost glavna krivca za nesreče
Lani se je na območju Policijske postaje Celje, ki obsega občine Celje, Štore, Vojnik in Dobrna, zgodilo 830 prometnih nesreč. To je dobre 3 odstotke in pol več kot leto pred tem. Tri osebe so izgubile življenje, huje se je poškododovalo 33 udeležencev, kar 471 pa lažje. Najpogostejši vzrok za nesreče so bili nepravilni premiki z vozili, sledita prekratka varnostna razdalja in neupoštevanje prednosti. Zelo zaskrbljujoča vzroka ostajata alkoholiziranost voznikov in neprilagojena hitrost. Število alkoholiziranih povzročiteljev nesreč se je lani povečalo, leta 2014 so jih zabeležili 49, lani pa 64. Več kot leto pred tem je bilo tudi nesreč, ki so se zgodile zaradi prevelike hitrosti. Policti bodo zato letos še več napora vložili v osveščanje udeležencev v cestnem prometu in zagotavljanje prometne varnost.

Skupaj za večjo varnost motoristov
Posebno pozornost bodo policisti v teh dneh posvetili motoristom. Lani so na območju Policijske uprave Celje obravnavali 414 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil, kamor spadajo kolesarji, motoristi in vozniki koles z motorjem. Štiri osebe so umrle, 79 se jih je hudo telesno poškodovalo, 290 pa lažje. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilna prehitevanja. Celjski policisti skupaj s Poklicno gasilsko enoto Celje, službo nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Celje, ZŠAM-om Celje in motorističnimi klubi v soboto dopoldne na poligonu varne vožnje na Ljubečni pripravljajo preventivno akcijo Skupaj za večjo varnost motoristov. Predstavili bodo opremo in svoje aktivnosti, pa tudi ukrepanje v primeru prometne nesreče, v kateri je udeležen motorist. (NS)