junij 5, 2019

Proti Dobovcu in Bistrici ob Sotli manj tovornjakov

Država je s 1. junijem prepovedala ves tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7 ton in pol preko mejnih prehodov Dobovec in Bistrica ob Sotli na Hrvaško in obratno. Tako bo na regionalnih cestah v severovzhodni Sloveniji proti mejnim prehodom s Hrvaško, kot sta Dobovec in Bistrica ob Sotli, odslej manj tovornih vozil. 

Pristojni upajo, da bo nova prometna ureditev izboljšala varnost in kakovost življenja lokalnih prebivalcev. (Foto: Pixabay)

V Dobovcu manj tovornjakov, problem osebna vozila
Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško na območju severo-vzhodne Slovenije in Primorske je s 1. junijem začela veljati omejitev prometa za tranzitni tovorni promet. Med drugim je prepovedan tranzitni promet preko mejnih prehodov Bistrica ob Sotli, Dobovec, Središče ob Dravi in Zavrč. Z novo ureditvijo so tovornjake preusmerili na avtoceste, ki po mnenju Ministrstva Republike Slovenije za infrastrukturo predstavljajo bolj varno cestno povezavo. Župan Rogatca Martin Mikolič upa, da bo ukrep države vsaj nekoliko razbremenil lokalne ceste, vendar pa večjega zmanjšanja števila tovornjakov v rogaški občini ne pričakuje:



Mikolič ob tem opozarja, da v Rogatcu še vedno ostaja nerešena problematika prometnega kaosa na vrhuncu poletne turistične sezone, ki ga od petka do nedelje povzroča tranzitni promet osebnih vozil turistov na poti na hrvaško obalo in obratno. Rešitve s pristojnimi ministrstvi še iščejo, kljub temu pa, kot pravi Mikolič, bistveno krajših kolon vozil v Dobovcu to poletje ni pričakovati.

Proti Bistrici manj hrupa in uničenih cest?
Novo prometno ureditev pozdravljajo tudi v občini Bistrica ob Sotli, kjer je država lani celovito prenovila precej dotrajano in tudi zaradi tovornjakov razrito več kot 5 kilometrov dolgo regionalno cesto med Podčetrtkom in Bistrico ob Sotli. Župan Franjo Debelak upa, da bo nov prometni režim pripomogel k zmanjšanju prometa, saj bo prenovljena cesta tako dlje časa ostala v dobrem stanju, manjšega hrupa bodo ob sicer precej prometni cesti veseli tudi lokalni prebivalci: 

Debelak se zaveda, da se težkim tovornim vozilom kljub novemu prometnemu režimu ne bomo mogli povsem izogniti. Promet tovornjakov po regionalnih cestah na severovzhodu države bo namreč še naprej dovoljen za lokalni prevoz proti hrvaškemu Varaždinu ter Medžimurju in obratno. Prav tako ne bo oviran tovorni promet z izhodiščem ali ciljem v Sloveniji. (SP)