maj 1, 2017

Delavski praznik skoraj povsod po svetu

Praznik dela praznujemo v večini držav po vsem svetu, v čast delavskemu razredu in v opomin na pravice delavcev. O prazniku dela smo spregovorili s predstavnico urada za delo, z uspešnim mladim podjetnikom, z godbenikom, ki prebuja z budnicami, ter z rock glasbenikom.

Mlaj je eden od simbolov prvega maja, ki stoji praktično v vsaki slovenski vasi.

Srečanja, pohodi, mlaji, kresovi ...
Praznik dela, ki ga v Sloveniji praznujemo 1. in 2. maja, je izvorno spomin na krvave demonstracije v ZDA leta 1886, na katerih so delavci zahtevali več pravic, med njimi 8-urni delavnik. Vse od takrat se je začetek maja po različnih koncih sveta razširil kot praznik dela, z glasnim opominjanjem vladajočih na pravice delavstva. S praznikom so še danes povezani prvomajska srečanja, pohodi, kresovi, mlaji in prvomajske budnice. V naših krajih bodo danes med drugim že tradicionalno najbolj množična srečanja na Celjski koči, Šmohorju nad Laškim in Graški Gori, marsikdo se na prvi maj povzpne na Boč, Lisco, Resevno, za pohode so priljubljeni tudi drugi hribi.

Nekaj razmišljanj o prvem maju
Mi smo ob prazniku dela pred naš mikrofon povabili zanimive sogovornike iz različnih področij. O trenutnem stanju na trgu delovne sile ter zaposlitvenih možnostih smo spregovorili z Marjeto Kovač iz Urada za delo Slovenska Bistrica, o tem, kako v teh težkih časih uresničiti svoje sanje in poslovne načrte, pa z mladim podjetnikom, ustanoviteljem podjetje Wood Stock Jako Jančičem. Marsikoga na prvi majski dan zbudi prvomajska budnica, pogovarajli smo se z Markom Šantejem, članom Godbe na pihala Laško. S klikom na spodnji posnetek pa prisluhnite tudi podrobnostim o priljubljeni pesmi Zbudi me za prvi maj, ki jo je napisal Jernej Dirnbek iz skupine Mi2. (AD)

Datoteke

Pogovor z Marjeto Kovač iz Urada za delo Slovenska Bistrica

Pogovor z mladim podjetnikom Jako Jančičem

Marko Šantej o prvomajskih budnicah

Jenej Dirnbek o pesmi Zbudi me za 1. maj