april 4, 2020

Novi koronavirus tudi v Laškem

V Savinjski regiji je po zadnjih podatkih skupaj 205 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. Pri tem so prvi primer potrdili v občini Laško. Nove primere so potrdili še v nekaterih občinah, med drugim v Rogaški Slatini, Podčetrtku, Žalcu in Šentjurju.

Skupaj je bilo v Sloveniji do včeraj do polnoči potrjenih 977 okužb z novim koronavirusom, med njimi je ena okužena oseba iz občine Laško. (Foto: Štajerski val)

Najhuje še vedno v Šmarju pri Jelšah
V Savinjski regiji je še vedno daleč največ okužb s koronavirusno boleznijo Covid-19 v občini Šmarje pri Jelšah, številka je v zadnjem dnevu narasla za 8 primerov, na 124. Kot je znano, je večina teh okužb v domu upokojencev, koliko stanovalcev točno je trenutno tam okuženih, ni znano. Je pa direktorica doma Gordana Drimel v obvestilu svojcem med drugim zapisala: »Trudimo se po najboljših močeh, da dobro poskrbimo za vse stanovalce in jim omogočimo vso potrebno zdravstveno, negovalno in moralno pomoč. Priskrbeli smo dodatne telefone za komunikacijo, TV-sprejemnike, časopise in revije. Vsak dan individualno izvajamo fizioterapijo in delovno terapijo, prostočasne dejavnosti in druge oblike pomoči za premagovanje osamljenosti, če to omogoča siceršnje zdravstveno stanje posameznega stanovalca. Prav tako smo tudi s pomočjo donatorjev zagotovili priboljške, kot so dodatne količine sadja in multivitaminskih napitkov ter podobnega,« ter dodala, da večina stanovalcev nima večjih zdravstvenih težav in ima le blage bolezenske simptome, nekaj pa jih je po napotilu pristojnega zdravnika na bolnišničnem zdravljenju. Njen celoten zapis najdete TUKAJ.

Prva okužba v Laškem, na dom bodo poslali maske
Šmarju pri Jelšah v Savinjski regiji po številu okužb sledi sosednja Rogaška Slatina, kjer številka potrjenih okužb vseskozi rahlo narašča, zdaj jih je 32. Sledi občina Celje, kjer je 15 potrjenih okužb, kar je isto kot dan prej. So pa prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v občini Laško, ki so jo tako vpisali na seznam, kjer je že vsaj ena potrjena okužba, na njem je zdaj skupaj 137 slovenskih občin. Občina Laško je že pred tem napovedala, da bo v ponedeljek in torek v gospodinjstva poslala zaščitne maske, ki jih poleg občinskih delavcev pomagajo pakirati tudi na OZ Rdečega križa Laško ter prostovoljci OZSČ Laško.

V večini občin nespremenjeno ali po 1 nova okužba
Po eno okužbo imajo trenutno med drugim še občine Kozje, Slovenske Konjice, Vitanje, Dobrna, Rogatec in Vojnik. Po eno dodatno okužbo so potrdili v občini Podčetrtek, kjer sta zdaj 2, v občini Žalec, kjer jih je zdaj 5, v občini Oplotnica, kjer jih je zdaj 6, ter v občini Šentjur, kjer je zdaj 9 potrjenih primerov novega koronavirusa. Seveda so to uradni potrjeni primeri, dejansko število okužb je gotovo še precej višje. (AD)