december 2, 2015

Prvih 65 let celjskega gledališča

6. decembra bo Slovensko ljudsko gledališče Celje praznovalo 65-letnico delovanja. V celjskem hramu kulture bosta letošnje jubilejno leto zaznamovala dva pomembna dogodka, in sicer odprtje Malega odra ter izid monografije Oder za odrom.

Ob jubileju so v SLG Celje izdali posebno monografijo Oder za odrom, ki prikazuje zakulisje življenja in dela v gledališču. (Foto: Uroš Hočevar)

Šest desetletij, skoraj 500 premier
Za Slovenskim ljudskim gledališčem Celje je dobrih šest desetletij ustvarjalnosti, v katerih so se po odrskih deskah sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča. Med njimi so kar štirje dobitniki Borštnikovega prstana,  Janez BermežAnica KumerMilada Kalezić in letošnja dobitnica Ljerka Belak. V tem času se je na celjskem odru zvrstilo kar 488 novih premier, številne izmed njih so bile nagrajene s prestižnimi gledališkimi nagradami. Ena izmed najuspešnejših predstav na celjskem odru je bila otroška predstava Maček Muri, ki je doživela največ ponovitev.

Mali oder ob velikem jubileju
Konec letošnjega novembra je celjsko gledališče po več desetletjih želja le dobilo ločen oder za malo sceno. Do takrat so gledališčniki predstave namreč igrali na Odru pod odrom, ki se je nahajal neposredno pod velikim glavnim odrom. Prostorska stiska, možnost igranja le ene predstave hkrati, omejenost pri vajah je le nekaj razlogov, zaradi katerih so si želeli novega odra. In so ga dobili. Celjska občina je prisluhnila njihovim željam in potrebam in jim v prostorih nekdanje knjižnice uredila nov Mali oder. Jubilejno leto pa bo v celjskem gledališču zaznamoval tudi izid monografije Oder za odrom. Gre za zbirko fotografij, ki sta jih ustvarila fotografa Jaka Babnik in Uroš Hočevar. Prikazujejo zakulisno dogajanje življenja v gledališču. Fotografa sta fotografije posnela kot opazovalca na vajah, v zaodrju ob predstavah, v intimi garderob in na hodnikih, kjer so se igralci pripravljali na predstave. »Monografija je poklon 65 letom delovanja našega gledališča, je poklon vsem zaposlenim in zunanjim sodelavcem, ki na odru in v zaodrju omogočajo gledališko čarovnijo, kot tudi poklon vsem, ki so pustili svoje najboljše moči na našem odru,« pravi upravnica gledališča Tina Kosi. (NS)