april 4, 2015

Psihološka svetovalnica poleg Celja tudi v Laškem

V Celju je leta 2010 vrata odprl svetovalnica za prvo pomoč v duševni stiski - Tu smo zate.

Fotografija je simbolična.

Poleg podobnih svetovalnic v Ljubljani in Kranju se je izkazala za izjemno dobrodošlo, zato bo projekt zdaj zaživel še v več mestih - tudi v Laškem.

Različni vzroki za stiske

V svetovalnici lahko pomoč in nasvet poiščejo ljudje, ki so se iz takšnih in drugačnih razlogov znašli v duševni stiski. Med najpogostejšimi vzroki so po besedah vodje delovnega področja duševnega zdravja na Nacinalnem inštitutu za javno zdravje Nuše Konec Juričič težave v partnerskih odnosih in z otroki, osamljenost in izguba smisla življenja. V svetovalnici strokovnjaki posamezniku nudijo prvo pomoč, velikokrat zadostuje le nekajurni pogovor, če so stiske globlje, pa jih napotijo na nadaljnjo obravnavo.   

Odslej brezplačno svetovanje

Celjsko svetovalnico, ki ima vrata odprta trikrat na teden, je v zadnjih dveh letih obiskalo 320 ljudi, povprečna starost je bila 40 let, nekaj več je bilo žensk kot moških. Ker se je tovrstna pomoč tudi v svetovalnicah v Ljubljani in Kranju izkazala za dobrodošlo, se je Nacionalni inštirut za javno zdravje odločil za razširitev. Pod okriljem projekta MOČ bo tako zaživelo še šest svetovalnic. Na Celjskem bosta tako odslej dve, poleg Celja tudi v Laškem. Pomembna novost je še, da bo svetovanje odslej za uporabnike brezplačno, medtem ko je bilo treba doslej za uro pomoči odšteti pet evrov. O podrobnostih svetovalnic in o dosedanjih izkušnjah je Anja Deučman povprašala specialistko javnega zdravja Nušo Konec Juričič. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)  

 

Datoteke

Nuša Konec Juričič o psihološki svetovalnici.mp3