april 12, 2020

Drugačni prazniki: maše preko spleta, blagoslov na daljavo

V teh časih, ko duhovniki mašujejo v praznih cerkvah, s prenosi na spletu, vas z vašimi duhovniki povezujemo tudi preko radia. Tako smo se danes, na velikonočno nedeljo, na Štajerskem valu pogovarjali z župnikom s Ponikve, Alojzom Kačičnikom, in dekanom Tadejem Linasijem iz Šmarja pri Jelšah, ki vse od začetka prepovedi obiskovanja maš v cerkvah, oba vsak dan mašujeta preko spleta.

Ob veliki noči smo se pogovarjali z župnikom s Ponikve, Alojzom Kačičnikom, in dekanom Tadejem Linasijem iz Šmarja pri Jelšah, ki oba vsak dan mašujeta preko spleta.

Najprej torej na Ponikvo. Tamkajšnji župnik Alojz Kačičnik vsak dan mašuje preko spleta in kot pravi, so te maše zelo slišane, dobiva lepe odzive in vzpostavile so se prav posebne vezi, ki se sicer ne bi. »Dobil sem toliko odzivov, kot jih prej nisem dobil v celem desetletju. Več je tudi telefonskih pogovorov, ljudje potrebujejo bližino, potrebujejo toplo besedo, sploh v tej situaciji, ko je veliko povsem samih,« pravi Alojz Kačičnik in dodaja, da si je še pred mesecem dni bilo nepredstavljivo zamisliti, da bi bile cerkve prazne, sedaj pa duhovniki dejansko mašujejo v praznih cerkvah, a povezani preko spleta. Z vašimi duhovniki pa vas povezujemo tudi mi, prisluhnite pogovoru z župnikom s Ponikve Alojzom Kačičnikom, na spodnji povezavi.

 

V Šmarju pri Jelšah, kjer je eno od slovenskih žarišč izbruha koronavirusa, duhovniško besedo in duhovno podporo ljudje v tem času potrebujejo še bolj kot prej. Ukrepi, ki nas fizično oddaljujejo drug od drugega, so boleči. Tišina je v času praznikov, če smo sami, še glasnejša, in občutek osamljenosti še težji. »V tem času je še več potrebe po pogovoru, zato sva z duhovnikom Janezom vedno na voljo tudi na naših telefonskih številkah. Včasih je dovolj že to, da z nekom spregovoriš, ne nujno o življenjsko pomembnih zadevah, ampak da se preprosto lahko pogovoriš o vsakdanjih stvareh. Zato je tako pomembno, da se vsaj slišimo s kom,« poudarja dekan Tadej Linasi, ki se je takoj na začetku odločil tudi za maševanje preko spleta. »Kar kmalu smo videli, da bo to trajalo in smo skupaj z duhovniškimi pripravniki, ki so trenutno nastanjeni pri nas v Šmarju, vzpostavili vse potrebno za prenos maš preko facebooka.« Je pa nenavaden občutek maševati v prazni cerkvi, pred praznimi klopmi, še dodaja Tadej Linasi, dekan iz Šmarja pri Jelšah, ki službuje v enem od v epidemiji najbolj prizadetih krajev. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. 

Ko bo spet čas za potepe, pridite na Ponikvo in v Šmarje pri Jelšah
Ko epidemija pojenja in ko se bomo spet lahko potepali po Sloveniji, pa lepo povabljeni tako na Ponikvo in v Šmarje pri Jelšah, oba kraja sta izjemno lepa in sakralno bogata, Ponikva s Slomškovo zapuščino, ter s svojim baročnim biserom, farno cerkvijo Sv. Martina, in najdbami pokopališča s skoraj 3000 skeleti, in Šmarje pri Jelšah z lepo obnovljeno farno cerkvijo Marije Vnebovzete, Muzejem baroka in baročno cerkvijo Sv. Roka, do katere vodi znamenita šmarska kalvarija. Ko vse mine, bo čas tudi za to. 

Ponikva s farno cerkvijo sv. Martina 
Šmarje pri Jelšah s kalvarijo in cerkvijo sv. Roka 

 Posnetek celotnega prazničnega radijskega srečanja na spodnji povezavi.